Događanja u studenom
Datum:
studeni 2022.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA

Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka. Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h. Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

IZLOŽBA

IZVANBRODSKI MOTORI IZ KOPRA

organizatori izložbe: Zajednica tehničke kulture Rijeka

partneri: Tehnički muzej Slovenije,  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autor izložbe: Boris Brovinsky

trajanje izložbe: 10. studenog 2022. – 7. siječnja 2023. u prostoru nekadašnjeg kluba Python

Tehnički muzej Slovenije je tijekom 1990-ih prikupio zbirku proizvoda tvornice Tomos iz Kopra. Osim motocikala i mopeda koji su bili glavni proizvod tvornice tu su i izvanbrodski motori koji danas ilustriraju razvojni put tog segmenta proizvodnog programa tvornice. Tomosovi mali izvanbrodski motori bili su po svojoj kvaliteti na samom svjetskom vrhu i dobro poznati i izvan granica bivše SFRJ. Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji primjerci te skupine proizvoda, kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju i koji su u 1990-ih bili spremni za tržište, ali je tada obustavljena proizvodnja.

 

IZLOŽBA

DANUNCIJADA NA OTOKU KRKU

organizator izložbe: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka

partner izložbe: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autori: dr. sc. Tvrtko Božić (OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk), dr. sc. Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

trajanje izložbe: 11. studenog – 4. prosinca 2022. u Mramornoj dvorani Muzeja

Izložba obuhvaća razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine. To je razdoblje u kojem je talijanska okupacijska vojska zauzela grad Rijeku, a kasnije i otok Krk. U tom je vremenu talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D’Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je

živo sjećanje na „Krvavi Božić“ 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima s kopna zadali arditima konačan poraz.

Na izložbi će biti predstavljena građa Državnog arhiva u Rijeci, fotografije i dokumenti iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te privatne fotografije sakupljene tijekom istraživanja ove teme.

 

IZLOŽBA

DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE

organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka

autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović

dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13

izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Djetinjstvo je razdoblje života koje smo u odrasloj dobi skloni idealizirati, pa čak i ako se događalo u posve „grubim“ povijesnim okolnostima. Autori izložbe odrastali su u „suton“ jugoslavenskog socijalizma, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća te pamte primanje u pionire, omladince, radne akcije, sletove, fingirane uzbune i akcije pod motom „ništa nas ne smije iznenaditi“ kao i „živimo u miru, a pripremamo se kao da će sutra biti rat“.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ zaustavlja se na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“, za onim što smo gledali u filmovima, časopisima i izlozima trgovina u ne tako dalekom Trstu. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

Uz izložbu će se organizirati vodstva i edukativne radionice.

 

IZLOŽBA

JEDRA JADRANA. TRADICIJSKE BARKE JADRANA

organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Architectura Navalis Adriatica

autor: Luciano Keber

izložba je otvorena do 21. studenog 2022.

Na izložbi „Jedra Jadrana. Tradicijske barke Jadrana“ predstavljaju se tradicijski brodovi obalne plovidbe karakteristične za Jadransko more.  Autor izložbe je Luciano Keber koji svojom trećom izložbom u Atriju Guvernerove palače – nakon prve 1994. i druge 2002. godine – predstavlja makete brodova u koje je utkao svoje misli, rad i neprestanu želju za nezaboravom nekadašnjih drvenih ljepotana, njihovih meštra, kalafata, brodovlasnicima i svima koji su pronosili tradiciju jadranske male brodogradnje kroz minula stoljeća.

 

PREDAVANJE

KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA PARAVANU „NAVIGARE“ I SEDAM SLIKA BRODOVA, AUTORA BARTULA IVANKOVIĆA IZ POMORSKOG I POVIJESNOG MUZEJA HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA

izlagači: Ana Rušin Bulić, viša konzervatorica-restauratorica, Goran Bulić, viši konzervator-restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu, Restauratorskom odjelu Rijeka

vrijeme održavanja: 3. studenog 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Ana Rušin Bulić predstavit će proces restauriranja oslikanog paravana iz fundusa Muzeja. Riječ je o slici koja uz estetsku ima i uporabnu vrijednost poput komada pokućstva. Iako je paravan bio dobro očuvan tonirani potamnjeli lak, korodirane šarke, neprimjerena zakrpa i mnogo sitnih oštećenja umanjivali su njegovu čitljivost.

Goran Bulić predstavit će radove na sedam slika brodova autora Bartula Ivankovića. Bartul Ivanković, najplodniji hrvatski slikar marinist 19. stoljeća, po struci je bio kapetan duge plovidbe upoznat s onodobnom nautičkom znanošću te manevriranjem jedrenjacima. Razumljivo je stoga što su česti motivi njegovih slika upravo brodovi, odnosno jedrenjaci i parobrodi koje vrlo precizno oslikava. Na sedam slika brodova iz fundusa Muzeja izvedeni su cjelokupni konzervatorsko-restauratorski zahvati. Restauriranje je omogućilo uvid u stvarni stupanj oštećenja umjetnina, kao i uzroke nastanka navedenih oštećenja.

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

TRADICIJSKE BARKE JADRANA

autor: Luciano Keber

vrijeme predstavljanja: 10. studenog 2022. u 17 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

U sklopu izložbe „Jedra Jadrana. Tradicijske barke Jadrana“ bit će predstavljena knjiga „Tradicijske barke Jadrana“. O knjizi će govoriti dr. sc. Irena Radić Rossi, izvanredna profesorica na Odjelu za arheologiju  Sveučilišta u Zadru, Nikša Mendeš, muzejski savjetnik i voditelj Odjela za povijest pomorstva našeg muzeja te autor Luciano Keber.

 

ČUDOTVORNICA

Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

 

JUTRO U MUZEJU

RADIONICA

IGRE I IGRICE

voditeljica radionice: Andrea Zubović

vrijeme održavanja: 19. studenog 2022. od 9 do 13 sati

Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta

Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051/553666

Popratna radionica uz izložbu „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ na kojoj će se polaznici vratiti kroz vrijeme, u djetinjstvo svojih roditelja, igara i zabave kojom su oni ispunjavali slobodno vrijeme. Prisjetit ćemo se školice, preskakanja užeta, pokvarenih telefona… i još puno toga što je obilježilo djetinjstvo nešto starijih generacija.

 

ROĐENDAN U MUZEJU

Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih

tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.

Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

Cijena za desetero djece je 600 kuna. Za svako sljedeće dijete – do maksimalno 15-ero – naplaćuje se dodatnih 40 kuna.

 

ČUDOTVORNICA NA PUTU

Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“

Lipa 35, Šapjane

radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE

Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav

Muzejska je zbirka – zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav – za posjetitelje do daljnjeg zatvorena. 

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“

Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK

Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

 

 

 

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content