Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE
Naš muzej i ove godine, u sklopu projekta Brdo kulture, od 17. do 19. lipnja, sudjeluje i u Europskim danima arheologije. Glavni organizator u Hrvatskoj je Arheološki muzej u Zagrebu, a cilj je manifestacije približiti arheologiju široj javnosti.
Pozivamo vas stoga na sudjelovanje u zanimljivim programima.

17. lipnja 2022. od 10 do 11 sati
Vodstvo lapidarijem i perivojem Muzeja
Ranko Starac, kustos arheolog našeg muzeja, provest će posjetitelje perivojem i lapidarijem te predstaviti kamene spomenike koji potječu iz antičke Tarsatike (riječkoga Starog grada) te dva nadgrobna spomenika iz Akvileje. U perivoju Muzeja nalaze se i dva otkopana segmenta antičke arhitekture, ostatka ranoantičkog mauzoleja iz nekropole uz Ciottinu ulicu i zida kasnoantičkog termalnog sklopa s područja oko Vele Crikve (Duoma) u Starom gradu.
Vodstvo je besplatno, a zbog ograničena broja sudionika najave se mogu slati na mail info@ppmhp.hr ili tel. 051 553666.

17. lipnja 2022. od 10 do 12 sati
Radionica Mali arheolozi
Na radionici Mali arheolozi sudionici će se, uz vodstvo Ive Volović, upoznati s arheologijom i zanimanjem arheologa. Okušat će se u iskapanju nalaza, njihovu prepoznavanju i dokumentiranju. Kroz igru i uz kreativne aktivnosti naučit će kako se pristupa arheološkim nalazima i koji put moraju proći od nalazišta do muzeja. Uz upoznavanje arheologije, sudionici radionice zaigrat će i jednu staru rimsku društvenu igru.
Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta, a prijave se mogu slati na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili na tel. 051 553666.

18. lipnja 2022. od 9 do 13 sati
JUTRO U MUZEJU
Radionica-igraonica Rimska svakodnevica
U sklopu edukativno-kreativnog programa radionice i igraonice Jutro u Muzeju organizirat će se radionica-igraonica otvorenog tipa za djecu svih uzrasta. Na radionici će perivoj Muzeja postati stara antička agora, a sudionici Rimljani koji će upoznati igre i aktivnosti kojima su se nekoć ispunjavali dani. Izrađivat će neke od elemenata potrebnih za igranje antičkih igara poput igre piljaka, mlina i brojnih drugih. Okušat će se i u ukrašavanju vojnih štitova, a imat će i priliku isprobati opremu rimskoga vojnika.
Prijave se mogu slati na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili na tel. 051 553666.

19. lipnja 2022. od 10 do 13 sati
Vodstvo očuvanim dijelovima Claustre
Od perivoja Muzeja stubama prema Kalvariji, prateći liniju kasnoantičkog obrambenog zida „limesa“, dijela složenog sustava Claustre, do tunela Katarina gdje se može vidjeti dionica zida konzerviranoga između dvaju svjetskih ratova, sudionike će povesti Ranko Starac, kustos arheolog Muzeja.
Stručno vodstvo je besplatno, a zbog ograničena broja sudionika potrebna je najava na mail info@ppmhp.hr ili na tel. 051 55366.

Skip to content