Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Antičko brončano posuđe iz podmorja Ilovika

Brončani vrčPPMHP AO-AZ 13262
podmorje otoka Ilovika
2. stoljeće nakon Krista
bronca, lijevano, cizelirano, kovano
20 × 12 cm
PPMHP AO-AZ 13262

Brončana tava – pateraPPMHP AO-AZ 13263
podmorje otoka Ilovika
2. stoljeće nakon Krista
bronca, lijevano, kovano
20 × 5,4 cm, dužina ručke 12 cm
PPMHP AO-AZ 13263

Kada je davne 1962. godine otkriven antički brod s teretom amfora na sjevernom dijeluIlovičkih vrata, između južne obale Lošinja i otokā Sveti Petar i Kozjak, nije se ni slutio stvarni razmjer katastrofe koja će tek uslijediti. Na pješčanom dnu nalazio se brod s oko 600 amfora u površinskom sloju. Nakon nekoliko godina ustanovljena je pustoš uzrokovana temeljitom pljačkom lokaliteta od strane sakupljača i trgovaca antikvitetima.
U organizaciji i suradnji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i tadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz pomoćlošinjskih ronilaca u više je etapa između 1973. i 1980. godine realizirano prvo sustavno hidroarheološko istraživanje u podmorju našeg dijela Jadrana.1 Prema veličini broda i novootkrivenim amforama u dubljim slojevima pijeska, na brodu je u trenutku potonuća bilo do 2000 amfora. Uz amfore, kojima su prevozilo vino iz južne Italije, pronađeni su i dijelovi brodske opreme te inventara posade i kapetana broda. Upravo inventaru kapetana broda pripada i servis brončanog stolnog posuđa. Brončani vrč ukrašen stiliziranim vegetabilnim motivima ima visoku izdignutu kaneliranu ručku, čija je donja ataša izvedena u liku bucmastog dječačića, najvjerojatnije erota. Drugi je predmet brončana plitka posuda – patera, s masivnom šupljom ručkom koja završava u liku pantere ili lavice. Iz vrča se najčešće točilo vino, a patera je plitka posuda u koju se lijevala voda namijenjena abluciji – ritualnom pranju ruku prije obroka. Patere u pravilu imaju ručku ukrašenu antropomorfnim ili zoomorfnim prikazom.2 U grobovima istaknutih pojedinaca širom rimske države oba se oblika posuđa nalaze zajedno, iz čega se može protumačiti njihova uloga u nekom nama malo poznatu ritualu. U kombinaciji s paterom vrč je mogao služiti i za lijevanje vode. Drugi predmeti pronađeni na lokalitetu, poput keramičkih tanjura, vrčeva, zdjelica služili su za posluživanje hrane, a iz staklenih se bočica lijevalo maslinovo ulje. Na ovom brodu nije pronađen brodski žrtvenik, koji je imao svaki rimski brod. Vjerojatno je nestao u pljački prije istraživanja.
Prema tipovima zastupljenih amfora i drugog inventara te po pronađenom novčiću cara Trajana, brodolom se dogodio u prvoj polovici drugog stoljeća nakon Krista. Tjesnac između otoka Ilovik i Sveti Petar u južnom dijelu lošinjskog arhipelaga oduvijek je bio pouzdanim sidrištem i zakloništem od svih vjetrova i oluja na pomorskom putu između Zadra i Pule. U slučaju iznenadnih olujnih vjetrova antički su se pomorci, kao i suvremeni nautičari, nastojali uvući u tjesnac, ali mnoge su olujni valovi i potopili. Svega nekoliko kilometara sjevernije uz otočić Orjule u moru je završio i poznati brončani kip Apoksiomena. RS

Skip to content