Zlatni trag
Datum izložbe:
2012.
Ovdje možete pogledati našu online interaktivnu prezentaciju izložbe

Drage naše posjetiteljice i posjetitelji, prijatelji našeg Muzeja, nastavljamo se družiti virtualno!
#ostanidoma i u toplini svoga doma prelistajte još jednu publikaciju u izdanju našeg Muzeja, katalog izložbe Zlatni trag održane 2012. godine autorice Ivane Šarić Žic.
U njemu predstavljamo povijest zlatarskog obrta današnje Primorsko-goranske županije, osobito u periodu od kraja 18. stoljeća do danas. Zlatarsko umijeće ovdje nedvojbeno ima dugu tradiciju, a najstariji podaci koji spominju zlatare vežu se uz sakralni fundus. Geografski smještaj i turbulentni politički okviri snažno su utjecali na cjelokupni život ovih prostora koji su se odrazili i na zlatarski obrt. U tom su smislu osobito bili jaki utjecaji iz Italije i srednje Europe. Izložbom se prikazuje povijesni razvoj obrta kao i raznorodnost profanih zlatarskih proizvoda.
Nadalje, obrađujemo tipološku raznorodnost nakita, izrađivanog ili prodavanog u zlatarskim radionicama. U prošlosti, pa i danas, nakit je jedan od pokazatelja društvenog statusa, ekonomske moći, kao i vjerske pripadnosti, istovremeno odražavajući i estetsko poimanje kolektiva i pojedinca. Određeni tipovi nakita, njihov oblik i ornamentika trajne su likovne vrijednosti koje se čuvaju i naraštajima prenose te ih stoga doživljavamo kao svoj izvorni „starinski“, tradicionalni nakit. Premda je težište stavljeno na nakit profanih odlika, uplitanje sakralnog aspekta često je nemoguće odijeliti. Nakit ukrašava, ali i štiti. Također, kroz isticanje određenih simbola iskazuje pripadanje određenoj skupini.
Posljednjih desetljeća uznapredovala tehnologija značajno je protresla djelatnost zlatarske struke, nematerijalne vještine skrivene od očiju promatrača, intimne, koja podrazumijeva strpljivost i minucioznost, bogatu maštu i sate i sate usredotočenog rada. Upravo smo stoga ovom izložbom i popratnim katalogom stavili težište na prikaz povijesti toga obrta te pokazali svu raznorodnost zlatarskih proizvoda koji predstavljaju malen ali doista „sjajan“ dio fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

https://ppmhp.hr/pdf-zlatni-trag/

Izložbom prošećite klikom na:
https://ppmhp.hr/dokumenti/virtualne_izlozbe/zlatni-trag-site/

Ostale virtualne izložbe

100 Frankopanskih gradova

100 Frankopanskih gradova

Frankopani (Frankapani) su kao jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji ostavili  mnogobrojna svjedočanstva svojega djelovanja, pokretna i nepokretna kulturna dobra. Najvidljiviji su znak njihove vlasti mnogobrojni gradovi i utvrde koje su...

Pročitajte više
Granice

Granice

Izložba Granice – između reda i kaosa problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija... Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano...

Pročitajte više

Arhiva »

Skip to content