Zlatni trag u Crikvenici

Gostovanjem izložbe Zlatni trag u Crikvenici nastavlja se višegodišnja uspješna suradnja dviju muzejskih institucija, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Muzeja Grada Crikvenice. Izložba se otvara 16. svibnja u 19 sati u izložbenom prostoru Muzeja Grada Crikvenice, povodom Europske noći muzeja, dok će se njezino zatvaranje upriličiti na Nacionalnu noć muzeja, posljednjeg petka u siječnju 2016.
Često neprepoznat aspekt nematerijalnog kulturnog dobra, kao oblika duhovnog stvaralaštva koji se prenosi predajom, podrazumijeva i tradicijska umijeća i obrte poput zlatarstva.
Izložbom predstavljamo dvije, tijesno povezane, teme. Prva se tiče povijesti zlatarskog obrta u okrilju Primorsko-goranske županije, pa tako i Crikvenice, u periodu od kraja 18. stoljeća do danas. Kao drugu temu obrađujemo raznorodnost nakita, izrađivanog ili prodavanog u zlatarskim radionicama. Time se nastoji osvijetliti jedan od aspekata života koji je jasno odražavao ukuse ali i ekonomske mogućnosti i položaj u društvenoj hijerarhiji onih koji su nakit nosili.
Posljednjih desetljeća uznapredovala tehnologija značajno je protresla djelatnost zlatarske struke. Upravo smo stoga ovom izložbom stavili težište na prikaz povijesti toga obrta te pokazali svu raznorodnost zlatarskih proizvoda koji predstavljaju malen ali doista „sjajan“ dio fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Autorice: Ivana Šarić Žic, Tea Rosić
Dizajn pozivnice, plakata, deplijana i postava izložbe: Vesna Rožman

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content