Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Ovogodišnji VRISAK – riječki sajam knjiga i festival autora održat će se od 12. do 19. svibnja u impozantnom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača), dok se njegov sajamski, izložbeno-prodajni dio održava tijekom cijelog mjeseca od 3. do 31. svibnja u knjižari V.B.Z. na Korzu te na književnim punktovima na Korzu. Vrisak okuplja sve relevantne hrvatske izdavače s novim naslovima i zanimljivim akcijskim ponudama od 20 do 80%. Knjige će se pronaći već od 10 kuna, a novi naslovi bit će sniženi 20%.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska održat će se 12. svibnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Guvernerove palače uz glazbene goste The Siids i uz otvorenje izložbe Izdavačka djelatnost Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka autorice Denis Nepokoj.

Izložba će predstaviti bogatu nakladničku djelatnost Muzeja, objavljenu u bibliotekama Monografije i katalozi, Edukativni programi te Vodiči muzeja.
Kao jedna od osnovnih djelatnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nakladništvo je povezano sa svim muzejskim programima, a vrijednost izdanja prepoznala je i struka pa je 2004. godine autore Monografije Muzeja, nagradila Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva, najvišim strukovnim priznanjem.
Bogatstvo muzejskoga fundusa objavljuje se u katalozima, vrijednim izvorima saznanja o muzejskim predmetima izloženima u stalnom postavu ili pomno pohranjenima u muzejskim čuvaonicama. Iskorak u predstavljanju muzejske građe izdanja su Biblioteke Edukativni programi namijenjena najmlađima koja interaktivnim pristupom najmlađe posjetitelje upoznaju s baštinom i njezinim značenjem te s Muzejom kao čuvarom baštine.
Uz muzejska izdanja bit će izloženi i predmeti iz fundusa Muzeja objavljeni u monografijama, katalozima i edukativnim publikacijama.

Dvanaesto izdanje donosi više od pedeset programa – predstavljanja knjiga, razgovore s autorima, dječje radionice, koncerte, izložbe i okrugle stolove. Festivalska novost je poseban program Vrisak u vrtu – koji će se u popodnevnim satima održavati u perivoju Guvernerove palače. Svakodnevno od 15 sati uz Vrisak šank i zanimljive programe različitih riječkih udruga i umjetnika, čitanja poezije i proze, ali i večernje koncerte i DJ večeri uz Tea de Privitellija i klavirsku pratnju Alena Mančića, DJ Ličo & Palačinka Soundsystem, DJ Rango i Grupa Kantriders.
U Rijeku dolazi više od 100 književnika, kritičara, prevoditelja, glazbenika i drugih umjetnika iz desetak različitih zemalja. Ovogodišnje inozemne goste predvode: dobitnik engleske PEN Promotes nagrade za 2016. godinu, Stephane Barroux – ugledni francuski grafički umjetnik i ilustrator i Kei Miller – jamajkanski književnik koji će predstaviti prvi prijevod svojih pjesama na hrvatski jezik.

Svoje knjige promovirat će i značajni pisci iz regije: Aleksandar Prokopiev, Drago Jančar, Drago Cvijetić, Zoran Predin, Srđan Valjarević, László Végel… te etablirana imena hrvatskih pisaca poput Damira Karakaša, Julijane Matanović, Pavla Pavličića, Slobodana Šnajdera, Veljka Barbierija, Marine Šur Puhlovski, Mirjane Krizmanić, Roberta Međurečana, Branka Čegeca, Senka Karuze, Damira Šodana, Miroslava Mićanovića, Drage Pilsela, Jasena Boke, Hrvoja Klasića i mnogih drugih.

Vrisak Junior – program za djecu ove će godine uz predstavljanje slikovnica biti obogaćen brojnim kreativnim radionicama za djecu.

Na ovogodišnjem Vrisku svečano će se 15. svibnja dodijeliti i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman uz glazbene goste Zoran Majstorović Trio. Ovom prilikom svi posjetitelji na dar dobivaju besplatan primjerak pobjedničkog romana.

Dok će se središnji festivalski dio održavati u Guvernerovoj palači, dio programa očekuje nas i u Book Caffe Dnevni Boravak, u Antikvarijat Ex libris, klubu Život te ponovno i na Lošinju gdje će domaći i strani pjesnici sudjelovati u prevoditeljskim radionicama. Festival i ove godine donosi bogat program i mnoštvo književnih i kulturnih događanja, poput G-točke, glazbenog-umjetničkog programa koji nailazi na izuzetan odziv publike.

Vidimo se!

Skip to content