TITANIC – CARPATHIA

Mjesto održavanja: Nacionalni muzej u Szczecinu, Poljska
Vrijeme trajanja: 9. svibnja do 7. srpnja 2013.
Autori izložbe: Nikša Mendeš, Slobodan Novković
Dizajn izložbe: Vesna Rožman
Slijedom Sporazuma o suradnji Zapadno-pomorskog Vojvodstva i Primorsko-goranske županije organizirano je gostovanje izložbe Titanic-Carpathia Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u Nacionalnom muzeju u Szczecinu. Izložba autora Nikše Mendeša je svojevrsno svjedočanstvo bezbrojnih sudbina ljudi koji su napuštali Stari kontinent i u potrazi za boljim sutra odlazili u Ameriku. Jedan od brodova sagrađenih upravo u tu svrhu bio je i Titanic. Titanic se smatrao nepotopivim brodom. Na svoje prvo prekooceansko putovanje Titanic je krenuo iz luke Southampton 10. travnja 1912. godine. Samo četiri dana kasnije, 14. travnja 1912. godine u 23.40, Titanic se pri brzini od 22 čvora na poziciji 41° 46´ N i 50° 14´ W sudario sa santom leda koja ga je naprosto prepolovila. Potonuo je 15. travnja u 2.20 sati.
Od 2227 putnika i članova posade preživjelo ih je samo 706. Poginulo ih je ili se utopilo oko 1500, od toga 1360 muškaraca i 157 žena i djece. Među stradalima bilo je i 27 Hrvata. Troje je Hrvata spašeno: Nikola Lulić – Draja, Mara Osman–Banski i Ivan Jalševac. Putnici su spašeni zahvaljujući požrtvovnoj akciji posade broda Carpathija među kojom je bilo i više od sedamdeset Hrvata.
Josip Car je spašavajući je brodolomce s Titanica spasio i dio Titanica. Svome je gradu darovao spasilački prsluk s Titanica – svjedočanstvo stradanja 1495 putnika u hladnom oceanu. Kao jedan od pet sačuvanih primjeraka u svijetu, a jedini u Europi, prsluk je spomen na junake s broda Carpathia, ali i izravna poveznica brodova Titanic i Carpathia s Rijekom te se čuva u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.
http://www.muzeum.szczecin.pl/

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content