Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, 24. srpnja u 11:00 sati održati će se svećanost otvaranja novog stalnog postava U obrani Domovine posvećenog svima koji su svoj život položili u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

Postav predstavlja tijek ratnih zbivanja, policijske i vojne postrojbe, bojišta na kojima su ratovali žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko-goranske županije.

Premda područje Primorsko-goranske županije nije bilo izravno zahvaćeno ratnim sukobima, Primorci, Gorani i otočani u izuzetno su velikom broju sudjelovali u obrani domovine braneći svoju zemlju na svim bojišnicama. Odaziv na mobilizaciju je, uz iznimno velik broj dragovoljnih odlazaka u rat, bio među najvećima u Hrvatskoj.

Snažno gospodarstvo i industrija na području Primorsko-goranske županije odigralo je značajnu ulogu u Domovinskom ratu, dok je grad Rijeka bio logističko središte i mjesto brige za ranjenike te prihvat brojnih prognanika s ratom zahvaćenih krajeva Hrvatske.

Postav je ostvaren u suradnji s članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sudionicima i svjedocima ratnih događanja, fotoreporterima koji su na ratom zahvaćenim područjima Republike Hrvatske kamerom bilježili tijek rata stvorivši tako vrijednu dokumentarnu građu, svjedočanstvo ratnih stradanja na prostoru Hrvatske.

U stalnom muzejskom postavu U obrani Domovine postavljena je i spomen ploča s imenima 222 smrtno stradala branitelja iz Primorsko-goranske županije i postrojbi ustrojenih i stacioniranih na području Primorsko goranske županije.

organizatori: Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autorica idejnog koncepta i dizajna: Vesna Rožman

autor postava: Ivo Mileusnić

autori tekstova: Slaven Ružić i Domagoj Štefančić

autori fotografija: Dragan Borčić, Livio Černjul, Sergej Drechsler, Ivan Fabijan, Silvano Ježina, Robert Kalčić, Branko Jani Kukurin, Petar Lovrović, Frane Morić, Denis Škomrlj, Srđan Vrančić, Fotoarhiva Novi list, Muzej Grada Rijeke