Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja te Edukativne muzejske akcije “Muzeji i kulturni krajolik” bila je povodom organiziranja niza edukativnih aktivnosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Kao specifičnost Muzeja prepoznate su njegove područne zbirke u Kastvu (Muzejska zbirka Kastavštine) i Lipi (Memorijalni centar Lipa pamti) koje djeluju “uronjene” u kulturni krajolik kvarnerskog zaleđa i samim time postaju prirodna mjesta educiranja o vrijednostima baštine kulturnog krajolika. Stoljetni suživot čovjeka i prirode nije nam u nasljeđe ostavio samo nepregledne površine suhozidom pregrađenih i ograđenih pašnjaka, šuma i njiva, terasama oblikovane padine i udoline te stambene i gospodarske strukture smisleno integrirane u okružujući pejzaž; u nasljeđe nam je ostavio i svjedočanstva jednog životnog principa. Danas ga možemo prepoznati u terminima održivosti, racionalnog gospodarenja resursima, organskog uzgoja, permakulture itd. koji se često prezentiraju kao nova i djelotvorna rješenja za problem neodgovornog društvenog gospodarenja. No, spomenute prakse nisu ništa novo, one su nekoć činile osnov tradicijskog načina života na ovim prostorima koji je uvelike ovisio o razumijevanju i prilagođavanju zatečenom prirodnom okviru. Edukativni program “Griža i gromača” PPMHP-a nastojat će pokazati tradicijske modele suradnje čovjeka i prirode te njihove materijalne manifestacije u pejzažu. Biti će to doprinos razumijevanju krajolika kojim smo svakodnevno okruženi, al ga često nismo u stanju iščitati.

Edukativni program “Griža i gromača” Memorijalni centar Lipa pamti provodi u suradnji s Osnovnom školom “Drago Gervais” Brešca te područnim školama u Lipi-Rupi i Velom Brgudu, dok Muzejska zbirka Kastavštine program provodi u suradnji s Osnovnom školom “Milan Brozović” iz Kastva, vrtićem “Vladimir Nazor” iz Kastva te Dragicom Stanić, voditeljicom projekta “Čakavska povedalnica”. Program obuhvaća radionice koje kroz različite medije (strip, crtež, skulptura, izrada maketa i kalendara, kreativno pisanje na čakavskom dijalektu) obrađuju sadržaje iz baštine kulturnog krajolika Kastavštine i Krasa.

Radovi nastali na radionicama te fotodokumentacija svih radioničkih aktivnosti biti će predstavljeni 18. svibnja u 10 sati u Muzejskoj zbirci Kastavštine te 24. svibnja u 11 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti, povodom otvorenja novog stalnog postava etnografije Krasa pod nazivom “Nismo Ćići ni Brkini, mi smo jušto na kunfini”.

U sklopu edukativnog programa “Griža i gromača” 7. svibnja u Memorijalnom centru Lipa pamti u Lipi, održati će se radionica suhozida na otvorenom, namijenjena odraslima i djeci iznad 10 godina starosti. Radionicu, u trajanju od 9.00 do 17.00 sati, voditi će članovi Udruge “Dragodid” posvećene istraživanju i valorizaciji baštine suhozida i tradicijskog graditeljstva. Radionica će započeti uvodnim predavanjem o tehnici gradnje “u suho” (preventivno zaštićenom kulturnom dobru RH) nakon čega će uslijediti praktičan rad na popravcima suhozidnih struktura u kulturnom krajoliku Lipe. Polaznicima će biti osiguran ručak. Broj polaznika je ograničen, a prijave se primaju do 2. svibnja na vana{at}ppmhp.hr ili 051 732-239.

Skip to content