Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Građansko muzejsko vijeće Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u sklopu projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja organizira dvodnevnu radionicu „Sudioničko upravljanje i digitalno doba – Digital engagement“, u srijedu i četvrtak, 12. i 13. lipnja 2019. u prostorima Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (Muzejski trg 1) u terminu od 9:00 do 17:00 sati.

Radionicu “Sudioničko upravljanje i digitalno doba – Digital engagement” će održati stručnjaci iz VISSCH + STAM konzultantske tvrtke specijalizirane za sektore kulture i baštine s iskustvom u procesima digitalne transformacije i uključivanja zajednice. Voditelj radionice je Jasper Visser, međunarodni konzultant uključen u brojne projekte i studije participativnog upravljanja u kulturi te savjetnik globalne inicijative OF/BY/FOR ALL koja potiče i usmjerava organizacije u kulturi na rad sa zajednicom.
Cilj radionice je kod sudionika razviti digitalne vještine neophodne za aktivno uključivanje zajednice u procese donošenja odluka u kulturi, ali i sukreiranja programa u kulturi.
Sudionici će se tijekom radionice upoznati s idejom digitalnog uključivanja. Naučit će kreirati različite pristupe publici temeljene na participaciji poput crowdsourcinga ili crowdfundinga. Naučiti će se koristiti digitalnim alatima i platformama te će eksperimentirati s procesima, smjernicama i tehnologijama koje omogućuju digitalno uključivanje publike poput strategija sadržaja, CRM-ova i digitalne analitike. Također, sva na radionici usvojena znanja i vještine sudionici će primjeniti kroz razradu konkretnog modela platforme za digitalno uključivanje zajednice.

Radionica se provodi na engleskom jeziku te je namijenjena članovima organizacija civilnog društva, djelatnicima ustanova u kulturi i zaposlenicima javne uprave. Posebice je pojedincima koji se u svojem radu bave odnosima s javnošću, razvijanjem publike ili nekim oblicima uključivanja zajednice te imaju iskustva u digitalnoj komunikaciji.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je ispuniti online obrazac za prijave koje su otvorene do 5. lipnja 2019. Broj prijava je ograničen. Odabrani sudionici dobit će obavijest o tome putem e-maila, a na radionici će im biti osigurani radni materijali te osvježenje na pauzama. Nakon završetka radionice, polaznicima koji su sudjelovali na najmanje 80% programa, bit će dodijeljene potvrde o sudjelovanju.Za sve dodatne informacije možete se obratiti Vani Gović, višoj kustosici Pomorsko povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, na adresu vana[at]ppmhp.hr i Heleni Traub, organizatorici aktivnosti na projektu Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja te članici Udruge Žmergo, putem e-maila helena[at]zmergo.hr.

Napomena sudionicima:
Sudionici su obvezni prije ili nakon edukacije dostaviti sljedeće dokumente: Zaposleni u udrugama trebaju dostaviti presliku ugovora o radu (važna je samo informacija da je osoba djelatnik u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Članovi udruga trebaju dostaviti dokaz o članstvu što podrazumjeva izjavu osobe ovlaštene za zastupanje u udruzi. Zaposlenici uprave dostavljaju presliku rješenja o prijamu u službu (važna je samo informacija da je osoba djelatnik u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Zaposlenici ustanova u kulturi dostavljaju presliku ugovora o radu.

Projekt Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja UP.04.2.1.04.0182. Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Projekt sufinancira Europska unija.
Građansko muzejsko vijeće je platforma koja ima za cilj uključivanje zajednice u rad Muzeja, uspostavu modela suradnje između zaposlenika ustanova u kulturi i civilnog društva te provedbu edukacija za jačanje kapaciteta u području sudioničkog upravljanja namijenjenih civilnom sektoru te zaposlenicima civilnog i javnog sektora. Ostvarenjem svojih ciljeva Građansko muzejsko vijeće stvara Muzej budućnosti.

Projekt provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s partnerima: Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

 

Skip to content