Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Radionica „Muzej budućnosti: Sudioničko upravljanje u kulturi – primjeri dobre prakse (Museum of the Future – participatory democracy in action)” održat će se u petak, 20. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u trajanju od 9:00 do 14:00 sati.
Predavači: Neil Peterson i Graham Boxer, eminentni engleski stručnjaci iz područja uključivanja zajednice i participativnog upravljanja u kulturi.
Neil Peterson, direktor i osnivač Inside Track-a, organizacije usmjerene na pozitivne društvene i ekonomske promjene, ponajviše u području kulture diljem Europe. Jedan od voditelja programa u sklopu Europske prijestolnice kulture – Liverpool 2008, a danas savjetnik mnogih gradova koji su osvojili tu titulu.
Graham Boxer, umjetnički direktor muzeja, voditelj raznih strategija u području kulture, poput strategije kulturne baštine vezane uz EPK Liverpool. Također, organizator aktivnosti uključivanja i sudjelovanja zajednice u konzumiranju sadržaja te poboljšanju doživljaja posjetitelja u kulturi.
Cilj radionice je upoznati sudionike s dobrim praksama i trendovima vezanim uz uključivanje zajednice u stvaranje kulturnih programa s područja Europske unije. Namijenjena je članovima organizacija civilnog društva, djelatnicima ustanova u kulturi i zaposlenicima javne uprave te se održava na engleskom jeziku.

Program radionice:
I. Koncept sudjelovanja zajednice u razvoju kulturnih programa na primjerima iz Europe
II. Suvremeni trendovi u području kulturnog menadžmenta, povezivanje ustanova u kulturi s organizacijama civilnog društva
III. Dobre prakse: stvaranje u suradnji sa zajednicom (community co-creation), zajedništvo kroz kulturu i kulturne programe (cultural togetherness), uključivanje publike u rad ustanova u kulturi (customer engagement) i pripovijedanje (storytelling)
IV. Upoznavanje s praksama u kulturi povezanim s društvenom pravednošću (culture and social justice)
V. Razvijanje znanja i vještina usmjerenih razvoju sudioničkog upravljanja

Za sudjelovanje u radionici potrebno je ispuniti online obrazac za prijavu do 17. rujna 2019. Broj prijava je ograničen. Odabrani sudionici dobit će obavijest putem e-maila, a na radionici će im biti osigurani radni materijali te osvježenje na pauzama. Nakon završetka radionice, polaznicima koji su sudjelovali na najmanje 80 % programa, bit će dodijeljene potvrde o sudjelovanju. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Heleni Traub, organizatorici edukativnih aktivnosti na projektu te članici Udruge Žmergo, putem e-maila helena@zmergo.hr.
Radionica se provodi u okviru projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, UP.04.2.1.04.0182. financira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi projekt u partnerstvu s lokalnim nevladinim organizacijama čiji je cilj razviti model participativnog muzejskog upravljanja: Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

Napomena sudionicima:
Sudionici su obvezni prije ili nakon edukacije dostaviti sljedeće dokumente: Zaposleni u udrugama trebaju dostaviti presliku ugovora o radu (važna je samo informacija da je osoba zaposlena u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Članovi udruga trebaju dostaviti izjavu osobe ovlaštene za zastupanje u udruzi kao dokaz da ste član iste. Zaposlenici uprave dostavljaju presliku rješenja o prijemu u službu (važna je samo informacija da je osoba zaposlena u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Zaposlenici ustanova u kulturi dostavljaju presliku ugovora o radu.

Skip to content