Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

U srijedu, 14. prosinca u 19 sati, u Memorijalnom centru Lipa pamti održat će se promocija publikacije “Lipa” –  ilustrirane priče o stradanju Lipe 30. travnja 1944.

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je u travnju 2015. godine kao područna zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Posvećen je jednom događaju iz povijesti Drugog svjetskog rata, stradanju Lipe 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti, u svega nekoliko sati, ubili 269 Lipljana te čitavo selo spalili. Pored komemoriranja stradanja, Centar je posvećen posredovanju poruka mira, tolerancije te uvažavanja drugoga i drugačijeg. Progovarajući o razornim posljedicama ratnih zločina, Centar podsjeća na temeljne ljudske vrijednosti te presudnu važnost njihova očuvanja. Ilustrirana priča “Lipa” na dojmljiv i živopisan način pripovijeda o trenutku u kojem je tisućljetni kontinuitet života Lipe nasilno zaustavljen. Priča iznosi potresne sudbine stradalih, ali i sjećanja preživjelih čiji su nadljudski napori zaslužni da Lipa danas živi.
Vizualni simbol Memorijalnog centra – stilizirana forma tzv. Kvartirkine kuće u kojoj su Lipljani stradali, iskorišten je za dojmljivo oblikovanje publikacije čiji “omot” također poprima simboličan izgled. Naime, Lipljani su 30. travnja 1944. iz svojih kuća ponijeli najnužnije stvari svezane u zavežljaje, nadajući se da će ih zločinci odvesti u logor i time im poštedjeti živote. Odloženi ispred Kvartirkine kuće, mjesta stradanja, zavežljaji nikada nisu ispunili svoju svrhu. Svaka ilustrirana priča “Lipa” biti će omotana u svoj zavežljaj, a na zavežljaju ispisane poruke za humaniju budućnost. Onaj tko iz Memorijalnog centra Lipa pamti ponese priču u zavežljaju, ponijeti će uspomenu na stradale Lipljane kao zalog za bolju budućnosti.
Publikacija je primarno namjenjena djeci starije dobi, ali i odraslima. Autorica publikacije je Vana Gović, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti, dok njeno oblikovanje potpisuje Dizajn studio Cipmann.
Promocija ilustrirane priče “Lipa” biti će popraćeno prigodnim programom te predblagdanskim druženjem.
Publikacija je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije te Općine Matulji.

Skip to content