Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ima čast pozvati Vas na projekciju ratnog igranog filma “Broj 55”. Film u trajanju 90 minuta prikazati će se u Mramornoj dvorani muzeja, u četvrtak 21. svibnja 2015. godine, s početkom u 20:00 sati. Film nagrađen sa osam Zlatnih arena Filmskog festivala u Puli 2014. godine na projekciji će ukratko predstaviti redatelj Kristijan Mililć. Ulaz na projekciju je besplatan za sve zainteresirane građane.
“Broj 55” je ratni film o Domovinskom ratu čija se radnja temelji na tragičnom događaju, koji se zbio u rujnu 1991. godine u selu Kusonje pokraj Pakraca. Tada je u neprijateljskoj zasjedi stradalo dvadeset hrvatskih branitelja. Na filmu mala skupina hrvatskih branitelja u improviziranom oklopnom vozilu odlazi u patrolu i upada u neprijateljsku zasjedu. Njihovo vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno traju napori njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Dojmljiva akcija i bolna tematika temeljena na stvarnom događaju probuditi će adrenalin i prkos kod svakog gledatelja. (Maja Car, Večernji list 2014.)
Redatelj Kristijan Mililć, Producent Stanislav Babić, Scenarist Ivan Pavličić, Glavne uloge Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Glazba Andrija Milić, Snimatelj Mirko Pivčević, Montaža Veljko Segarić, Scenografija Damir Gabelica, Kostimografija Vedrana Rapić, Distributer Hrvatska radio televizija 2014., trajanje 90. minuta.Broj 55 (teaser) from Kristijan Milic on Vimeo.

Skip to content