Ostavština grofa Lavala Nugenta u postavu PPMHP
Datum:

#ostanidoma i virtualno razgledaj dio stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u kojem vas upoznajemo s ostavštinom grofa Lavala Nugenta u Rijeci.
Grof Laval Nugent of Westmeath (Ballynacor, 1777. – Bosiljevo, 1862.) bio je Irac koji je ostvario uspješnu vojnu karijeru u austrijskoj vojsci. Bio je ljubitelj i sakupljač umjetnina i prijatelj hrvatskog naroda, te pobornik Ilirskog narodnog preporoda. Kupovao je utvrde i dvorce koji su nekada bili vlasništvo obitelji Frankapan i Zrinski, kako bi ih u duhu romantizma uredio i u njima uživao. Uz pomoć Andrije Ljudevita Adamića, Laval Nugent otkupljuje i trsatski kaštel kako bi ga pretvorio u obiteljski mauzolej i privatni “Museum Nugent” u kojem su od 1828. bili izloženi predmeti koji su svjedočili o vojnim uspjesima grofa Lavala Nugenta i njegovih predaka, te vrijedne umjetnine koje je grof tijekom života prikupio. Sačuvani predmeti iz ostavštine grofa Nugenta danas su izloženi u stalnom postavu na prvom katu muzeja.
 

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content