Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Obavještavamo sve zainteresirane da OGRANAK MATICE HRVATSKE U OPATIJI organizira za članove i građanstvo JAVNO PREDAVANJE s projekcijama, pod naslovom:

Novac Mletačke Republike
Donacija dr. Ervina Rotha za Numizmatičku zbirku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci

Ivo Mileusnić, profesor povijesti i filozofije i viši kustos
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Muzejski trg 1, HR-51000 Rijeka

Na predavanju će se predstaviti mletački novac Numizmatičke zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (PPMHP) u Rijeci i donacija mletačkog novca kojom je darovatelj dr. Ervin Roth obogatio fundus zbirke.
Novac Mletačke republike je u prošlosti bio često korišten na našem području i svojom kvalitetom konkurirao ostalim valutama na tržištu. Na predavanju će se predstaviti primjerci mletačkog novca pohranjeni u Numizmatičkoj zbirci PPMHP. Numizmatička zbirka počela se formirati već 1875. upravo zahvaljujući brojnim darovanjima građana u svrhu osnivanja prvog riječkog Gradskog muzeja (Museo civico). Iako su darovanja za muzejske ustanove u prošlosti bila najčešći način prikupljanja muzejske građe, danas su postala rijetkost pa je posebno važno istaknuti primjer darovatelja, poput dr. Ervina Rotha, koji ulažu vrijeme i znatna financijska sredstva kako bi obogatili funduse muzejskih ustanova.

Predavanje će se održati u srijedu 27. rujna 2017. godine s početkom u 19 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Skip to content