Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Noć muzeja ’13. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka biti će, po receptu za svakoga ponešto,prepuna iznenađenja. Posjetitelji se mogu upustiti u obilazak stalnog ali uvijek novog i inspirativnog postava, razgledanje triju zanimljivih izložbi pod zajedničkim geslom IZUMI ME, uživanje u ljepoti ljubimaca na dva i četiri kotača uz toplu čašicu okrepe i još pokoje iznenađenje.

STALNI POSTAV

Pomorski  i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka smješten je u jednom od najljepših arhitektonskih ostvarenja u Rijeci s kraja 19. stoljeća, djelu mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna. Zgrada Muzeja, bivša Guvernerova palača, rezidencija u parku neorenesansnoga stila, danas je spomenik kulture pod zaštitom i muzejski izložak broj 1 koji ocrtava političku, kulturnu i gospodarsku sliku grada od vremena izgradnje 1896. do danas.

Uz dijelom ambijentalno sačuvan prostor reprezentativnih salona, Mramorne dvorane i atrija posjetitelji mogu razgledati Memorijalnu zbirku dr. Franje Kresnika sušačkog liječnika i u svijetu poznata graditelja violina te studijski postav Zbirke oružja s reprezentativnim tipovima oružja nastalih u vremenu od 17. do sredine 20. stoljeća.

Kroz salone muzejskim je predmetima ispričana politička povijest Grada Od fidelissime do najdraže Rijeke.

Interijeri s obiljem uporabnih i dekorativnih predmeta ilustriraju srednjoeuropsku građansku kulturu življenja u 19. stoljeću, a uz stilski i funkcionalno vrijedne predmete od stakla, keramike i metala izložen je i dio vrijedne Zbirke satova nastalih u razdoblju od početka 18. do sredine 20. stoljeća te dio Zbirke portreta.

Stalna izložba Jedra Kvarnera daje presjek povijesti i razvoja pomorstva i brodogradnje na Kvarneru od kasne antike do današnjih dana s naglaskom na 19. stoljeće kao zlatno doba jedrenjaka.

U muzejskom je parku lapidarij, vrijedna zbirka kamenih spomenika (1. – 19. stoljeće) koji svjedoče stoljetnu povijest grada.

 

IZLOŽBE

JURIJ JURAJ VEGA

Izložba je postavljena u suorganizaciji s Tehničkim muzejom Slovenije iz Ljubljane i Zajednicom Tehničke kulture, a progovara o matematičaru i znanstveniku Jurju Vegi (1754 – 1802) poznatom po svojim izrazito točnim logaritamskim tablicama koje su imale široku primjenu u čitavom svijetu gotovo dva stoljeća, odnosno sve do pojave džepnih kalkulatora.

Vega je bio i časnik u austrijskoj vojsci i autor više udžbenika, a na izložbi su izloženi modeli nastali na temelju Veginih ilustracija.

OD PISMA DO KNJIGE

Izložba daje pregled razvoja pisane riječi od najstarijih slikovnih poruka do elektroničke knjige (e-book), prati razvoj pribora za pisanje od nazubljena kamena, preko igala od kosti, drveta ili metala, tzv. stilusa, hrvatskog izumitelja Slavoljuba Pankale koji 1906. patentira i gotovo na svim kontinentima zaštićuje svoj patent – mehaničku olovku po njemu nazvanu penkala do pisaćeg pribora kojim se koristimo danas.

Vezano uz knjigu je i tiskarstvo pa izložba progovara o razdoblju prije i nakon Gutenbergova revolucionarna izuma te o knjizi: njenu razvoju od knjiga pisanih na bambusovim daščicama i svicima od svile do onih na papirusu i pergameni, karakteristikama i vrstama knjige od antike do danas.

Mali dio izložbe koji je preduvjet kasnijeg pravilnog odnosa prema knjizi i pisanoj riječi općenito je dio posvećen dječjoj knjizi.

Knjiga je, baš kao i igračka sastavni su dio djetinjstva i odrastanja. Njen je utjecaj na razvoj djeteta višestuko koristan – ona potiče intelektualni i emotivni razvoj, potiče govor, razvija maštu, a suvremene trodimenzionalne knjige i motoriku. Ranim upoznavanjem djeteta sa slikovnicom i/ili knjigom razvija se pravilan odnos prema kjnizi i stječe navika čitanja.

Stoga je cilj ove izložbe ukazati na značenje pisane riječi, na njen utjecaj na razvoj pojedinca i društva te potaknuti pravilan odnos prema knjizi kao dijelu materijalne i duhovne kulture.

Uz ovu je izložbu postavljena i izložba

PORTRETI RIJEČKIH INOVATORA I INOVACIJA KROZ POVIJEST autora Miljenka Smokvine koja daje prikaz razvoja industrije u Rijeci i riječkih inovatora koji su je svojim znanjem i kapitalom potaknuli i omogućili te najpoznatijih izuma osmišljenih u Rijeci.

U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture i Oldtimer klubom Rijeka ispred palače Muzeja bit će predstavljena oldtimer vozila, a u malom atriju izložba pehara Kluba i nekoliko oldtimer motocikala.

 

Muzej će, uz slobodan ulaz, biti otvoren od 18 do 01.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE, KASTAV

 

IZLOŽBA

NAŠI ARTIŽANI – PITURI I BAČVARI

organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autorica stručne koncepcije: Tamara Mataija

fotografije : Branko Jani Kukurin

od 18 do 21 h

Fotografskim portretima i obrtnim predmetima prikazat će se ličilački i bačvarski zanati te njihovi današnji nositeljii.

Branko Jani Kukurin već pola stoljeća neumorno portretira svoje sugrađane, svaki segment lokalnog života, specifične običaje i lokalne krajolike. Njegovi porteti stavljeni su u širi kontekst specifičnog lokalnog gospodarstva koji se bazira na obrtništvu.

 

ETNOGRAFSKA ZBIRKA OTOKA KRKA, DOBRINJ

 

IZLOŽBA

OSVIJETLJENA NOĆ

organizator : Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autorica stručne koncepcije: Ivana Šarić Žic

od 18 do 21 h

Mrak je prirodna pojava o kojoj se isprepliću više ili manje strašne priče i uz koju su vezane legende i strahovi, ali i poneki ugodan, posve intiman trenutak. Suvremeno je društvo umjetnom rasvjetom gotovo potpuno ugasilo mrak, a vrijeme u kojem je izmjena dana i noći, svjetla i mraka određivala ritam života davna je i ponekad nedovoljno poznata prošlost. Izložbom ćemo stoga – eksponatima, grafičkim prikazima i legendama – zajedno osvijetliti muzejsku noć. Što je bilo prije struje?

Skip to content