Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

U Noći muzeja ’13. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka posjetilo je 6800 posjetitelja. Hvala vam svima i vidimo na Noći muzeja 2014., a nadamo se i prije.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u Noći muzeja ’13. svojim je sugrađanima ponudio niz sadržaja namijenjenih svim uzrastima i različitim interesima.

Osim stalnog muzejskog postava posjetitelji su mogli razgledati tri zanimljive izložbe svedene pod zajednički nazivnik Izumi me.

U atriju je muzeja bila postavljena izložba JURIJ – JURAJ VEGA postavljena u suorganizaciji s Tehničkim muzejom Slovenije i Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a predstavila je rad znanstvenika i matematičara Jurja Vege (1754 – 1802) poznatog po svojim izrazito točnim logaritamskim tablicama koje su imale široku primjenu u čitavom svijetu gotovo dva stoljeća, odnosno sve do pojave džepnih kalkulatora. Na izložbi su bili izloženi modeli nastali na temelju Veginih ilustracija.

Ostajući u sferi izuma i otkrića, u izložbenom je prostoru muzeja bila postavljena i izložba

PORTRETI RIJEČKIH INOVATORA I INOVACIJA KROZ POVIJEST autora Miljenka Smokvine koja je dala prikaz razvoja industrije u Rijeci i riječkih inovatora koji su je svojim znanjem i kapitalom potaknuli i omogućili te najpoznatijih izuma osmišljenih u Rijeci.

Posebno vrijedna izložba koja je, zbog zanimljivosti teme, ali vrijednih predmeta iz fundusa Muzeja od kojih su neki izloženi prvi put, plijenila pažnju posjetitelja bila je izložba OD PISMA DO KNJIGE.

Izložba je predstavila razvoj pisane riječi od najstarijih slikovnih poruka do elektroničke knjige (e-book), prikazala razvojni put pribora za pisanje od nazubljena kamena, preko igala od kosti, drveta ili metala, tzv. stilusa, hrvatskog izumitelja Slavoljuba Pankale koji 1906. patentira i gotovo na svim kontinentima zaštićuje svoj patent – mehaničku olovku po njemu nazvanu penkala do pisaćeg pribora kojim se koristimo danas.

Vezano uz knjigu je i tiskarstvo prikazano je razdoblje prije i nakon Gutenbergova revolucionarna izuma.

Izložbe je progovorila i o knjizi: njenu razvoju od knjiga pisanih na bambusovim daščicama i svicima od svile do onih na papirusu i pergameni, karakteristikama i vrstama knjige od antike do danas.

Mali dio izložbe bio je posvećen dječjoj knjizi.

Knjiga je, baš kao i igračka sastavni su dio djetinjstva i odrastanja. Njen je utjecaj na razvoj djeteta višestuko koristan – ona potiče intelektualni i emotivni razvoj, potiče govor, razvija maštu, a suvremene trodimenzionalne knjige i motoriku. Ranim upoznavanjem djeteta sa slikovnicom i/ili knjigom razvija se pravilan odnos prema kjnizi i stječe navika čitanja.

Stoga je cilj ove izložbe bio ukazati na značenje pisane riječi, na njen utjecaj na razvoj pojedinca i društva te potaknuti pravilan odnos prema knjizi kao dijelu materijalne i duhovne kulture.

U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture i Oldtimer klubom Rijeka ispred palače Muzeja pažnju su privlačila oldtimer vozila, a u malom atriju pehari Kluba i nekoliko oldtimer motocikala.


Skip to content