Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Priopćenje za medije Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana konferenciju za medije na kojoj je najavljena predstava “Danas je jučer od sutra” koju izvodi Umjetnička organizacija Kabinet u sklopu programa “Prepoznavanje odsustva” Memorijalnog centra Lipa pamti. Organizatori programa su Umjetnička organizacija Kabinet i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Nikolina Radić Štivić, ravnateljica muzeja uvodno je istakla da je ovo četvrta godina održavanja programa „Prepoznavanje odsustva“ posvećenog sjećanju na 269 stradalih Lipljana i da je program dio programa kojim muzej sudjeluje u realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Umjetnički program “Prepoznavanje odsustva” posvećen je sjećanju na 269 stradalih Lipljana, trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata te nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Već četvrtu godinu zaredom, program predstavlja umjetnike različitih disciplina koji teškoj povijesti Lipe prilaze uvijek na drugačiji način, stvarajući nove vrijednosti i značenja. Ovim projektom prvi put zalazi u područje izvedbenih umjetnost te svoj fokus usmjerava ka promišljanju tijela. Ravnateljica je zahvalila na potpori u realizaciji predstave i izložbe Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci te Općini Matulji.

Na konferenciji su prisustvovali i Vana Gović, voditeljica programa „Prepoznavanje odsustva“, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Ivana Kalc voditeljica Umjetničke organizacije Kabinet i autorica predstave i Karlo Čargonja, fotograf i jedan od autora popratne izložbe.

Vana Gović naglasila je kako je riječ o predstavi koja je site-specific što znači da su Lipa i Lipljani njena narativna potka, njen scenarij, zvučna slika i scenografija. Njena su pozornica i kulisa. Njeni izvođači i publika, odnosno svjedoci. Materijalno i nematerijalno nasljeđe Lipe tako postaje poticajan okvir za umjetničko istraživanje, analizu i stvaranje umjetničkog sadržaja.

Autorica predstave Ivana Kalc naglašava kakao je izvedba usmjerena ka promišljanju tijela kao interdisciplinarnog “medija” kojeg odlikuju neiscrpne mogućnosti povezivanja osjetilnih doživljaja s procesima istraživanja, stvaranja, izvedbe, ali i komemoriranja. Kreirana specifičnom tehnikom rada Viewpoints, većim se dijelom temelji na improvizaciji. Pokreti nastaju kao spontane i intuitivne reakcije plesačica na manifestacije drugih tijela ili pojava u vremenu i prostoru. Sve što je u dosegu njihovih osjetila, sve što mogu vidjeti, čuti i opipati, postaje tijelom plesne izvedbe.

Karlo Čargonja predstavio je popratnu izložbu predstave koja će se moći razgledati do 15. studenog u Memorijalnom centru Lipa pamti. Bogatom fotografskom građom, video materijalima te zapisima nastalim tijekom proba, izložba donosi svjedočanstvo i dokumentaciju kompleksnog procesa kreiranja predstave.

Premijera predstave je 19. rujna 2020. u 18.30, a repriza: 20. rujna 2020. u 18.30. Ulaz na izvedbe je slobodan, no broj posjetitelja je ograničen pa se mole posjetitelje da svoj dolazak najave mailom na lipapamti(at)ppmhp.hr ili telefonom na 0914440142. Uvjeti prisustvovanja na predstavi bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama.

Autorski tim predstave čine:
Kustosica programa “Prepoznavanje odsustva”: Vana Gović
Autorica: Ivana Kalc
Koreografija/izvedba: Tina Perić, Tereza Korošec, Sanda Hunjak, Kristina Žuvela, Tajči Čekada, Nika Krajnović, Željka Rupčić, Morena Scotti Andrić i Tihana Naglić
Asistentica koreografije: Mila Čuljak
Autori glazbe: Enver Krivac i Endi Oblak
Kostimografkinja: Tajči Čekada
Fotograf / snimatelj: Karlo Čargonja
Producentice: Ivana Kalc i Vana Gović

Zahvaljujemo na objavi i praćenju našeg rada!

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Skip to content