Muzej u priči muzejske pričalice
Datum:

Dan muzeja 2013.
Autorice projekta: Denis Nepokoj, Tamara Mataija i Ivana Šarić Žic
 Muzeji su važan izvor informacija o kulturi i povijesti čovječanstva, civilizacije i društva. Svojim aktivnostima – stalnim postavom, izložbama, prezentacijama, predavanjima, radionicama … komuniciraju s posjetiteljima – ugošćuju ih u svom prostoru, pokazuju im svoje dragocjenosti, inspiriraju ih ljepotom svojih izložaka. Muzeji pozivaju svoje posjetitelje da ulaskom u njih dožive uzbudljivu istraživačku avanturu.
Projekt Muzej u priči muzejske pričalice zamišljen je kao predstavljanje odabranih tema vezanih uz povijest grada Rijeke i postav Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, te uz postave dislocirane Muzejske zbirke Kastavštine i Etnografske zbirke otoka Krka u Dobrinju kroz različite, zanimljive, drugačije prezentacije.
Na poziv PPMHP-a u akciju Hrvatskog muzejskog društva uključilo se desetak riječkih osnovnih škola, svi vrtići iz Kastva te Područna škola Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Dobrinja. Sudionici projekta sami biraju temu te način na koji će predstaviti povijesnu priču, osobu ili događaj. Svi uključeni u akciju izradit će poster formata 100 x 70 koji će dati osnovnu informaciju o pojedinom projektu.
Učenici starijih razreda osnovnih škola bavit će se Lavalom Nugentom, Karolinom Belinić, Titanicom i Carpathijom, Palačom muzeja i drugim zanimljivim temama. Posebno nas veseli interes za projekt koji su iskazali naši najmlađi žitelji i njihove tete iz kastavskih vrtića Poneštrica, Kockica i Vladimir Nazor. Oni će predstaviti arhitektonsku i urbanističku baštinu Kastva tj. prostor u kojem svakodnevno borave te kroz pripovjetku „Bijeli jelen“ Vladimira Nazora čije ime vrtić nosi, a koji je godina živio i radio u Kastvu. Učenici Područne škole Dobrinj predstaviti će značajan dio etnografske prošlosti svoga kraja objedinjujući teme Kuhinja moje none i U čast sopele i tanca prikazom tradicijske kuhinje i glazbe u prigodama vjenčanja (pira).
Teme će se obrađivati  u grupama, a svaka prijavljena grupa obrađivat će svoju temu u školama odnosno vrtićima uz pomoć mentora te u muzejima uz pomoć kustosa, a za vrijeme pripreme projekta sa svojim mentorom ulaz u muzej bit će slobodan za sudionike projekta.
Izložba postera i prezentacija muzejskih pričalica odvijat će se 18. svibnja u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja s početkom u 10 sati. Učenici Područne škole Dobrinj svoj će projekt prezentirati u Dobrinju, također 18. svibnja, u prostorima Etnografske zbirke otoka Krka s početkom u 17 sati.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content