MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
Datum:

I ove se godine, kao svake godine 18. svibnja, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka pridružuje tisućama muzeja što diljem svijeta obilježavaju svoj dan. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 1977. godine, na XI. generalnoj konferenciji pokreće ICOM – UNESCO (Međunarodni savjet za muzeje), a inicijativom Muzejskog dokumentacijskog centra u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine. Muzeji su tako dobili priliku da svake godine, pod drugom temom vezanom uz aktualna događanja u muzejskoj praksi drugačije, smjelije, ležernije, provokativnije, zabavnije i suvremenije pozornost javnosti usmjere na baštinu – na njezino značenje, na potrebu njezina prepoznavanja i valoriziranja i na ulogu njezinih čuvara i interpretatora. Svake godine pod drugom temom muzeji se približavaju publici različita uzrasta i obrazovanja, interesa i znanja, ali ujedinjenih u uvjerenju da „za buduće naraštaje moramo sačuvati ona dobra koja se mogu zaboraviti, a potiču od naših uvaženih djedova“, kako još 1887. piše dnevnik La Bilancia.
Ove se godine Međunarodni dan muzeja obilježava uz temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ (Museums for Equality: Diversity and Inclusion) koja nas potiče na promišljanje o nužnosti prepoznavanja i ljepoti prihvaćanja različitosti u suvremenom društvu.
Ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja prihvatili smo kao priliku da se približimo publici koja je najmanje zastupljena u muzeju, a to su mladi i tinejdžeri (srednjoškolci), koristeći digitalni medij, njima razumljiv jezik, ali i zanimljiv način prezentacije, kao i otvorenost za njihovo aktivno uključivanje u kreativnu interpretaciju i stvaranje muzejskog sadržaja putem aplikacije TikTok, brzorastuće aplikacije kojoj su ciljna publika mladi i tinejdžeri, a temelji se na kratkim video uratcima plesnih pokreta, glume, smiješnih scena i sl.
Uz program koji se vezuje uz glavnu temu, svake se godine održava i EMA – Edukativna muzejska akcija, ove godine s temom “Ljubav”. “Ljubav na prvi muzej” naziv je programa koji ćemo pokrenuti putem aplikacije TikTok. Želja nam je videima i izazovima potaknuti kod mlade publike svijest da je ljubav svugdje oko nas, u živim bićima, prirodi, predmetima ili pričama, a muzej može postati mjesto u kojemu je ljubav moguće pronaći i ostvariti. No nije to sve. Radionicom „I živjeli su sretno do kraja života…“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka upoznat će djecu (i odrasle koji se tako osjećaju) s predmetima iz fundusa Etnografskog odjela pričajući bajke – bezvremenske čarobne priče u kojima dobro uvijek pobjeđuje zlo, a ljubav mržnju. Zbog trenutnih izvanrednih okolnosti i pravila #ostanimoodgovorni radionicu „I živjeli su sretno do kraja života…“ održat ćemo ujesen ili je prilagoditi digitalnom mediju.
Zato #ostaniteodgovorni i ovaj muzejski „rođendan“, kao i tolike prije, budite uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Rođendan drugačiji od prethodnih, ali baš zbog toga zanimljiv.
#ppmhpsvama #ostanimoodgovorni #mdm2020
https://vm.tiktok.com/TQ5cYB/
https://vm.tiktok.com/TC8F6R/
https://vm.tiktok.com/TCj7Nc/

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content