Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

U petak 7. prosinca 2018. u 17 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će predstavljena Mala muzejska enciklopedija i otvorena izložba radova koji ilustriraju predmete predstavljene u enciklopediji.
Mala muzejska enciklopedija prvo je muzejsko izdanje u kojem je na enciklopedijski način predstavljen dio fundusa izložen u stalnom muzejskom postavu.

Projekt je potaknut izložbom Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije, autorice Kristine Gverić i u organizaciji Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba koja je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja bila postavljena potkraj 2017. godine. Na izložbi je bio predstavljen dio od sedam gotovo cjelovito sačuvanih svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu izdane u Beču u prvom desetljeću 19. stoljeća.
Bulderbuch für Kinder Friedricha Justina Bertucha jedna je od prvih dječjih enciklopedija. Nastajala je polako – čak punih 40 godina poštujući glavno načelo pisanja enciklopedije za djecu, a to su vrhunske ilustracije i jednostavni tekstovi koji ih objašnjavanju.

Na tom je tragu nastala i muzejska enciklopedija u čijem su osmišljavanju sudjelovali učenici starijih razreda osnovnih škola Fran Franković, Klana, Kozala, Podmurvice i Srdoči.
U vremenu kad je znanje – zahvaljujući napretku znanosti i tehnologije – dostupnije no ikad, bilo nam je izazovno vratiti se u vrijeme u kojem su se knjige pisale rukom, a ilustracije crtale u slikarskim ateljeima ili školama crtanja te očima djeteta istraživati svijet odraslih.
Mala muzejska enciklopedija rezultat je višemjesečnog predanog rada djece koja su muzej, zahvaljujući trudu, zainteresiranosti, volji i znanju još jednom pretvorili u kuću ideja i mjesto učenja i zabave.

Na maloj svečanosti predstavljanja knjige i otvorenja izložbe sudjelovat će i Dječji zbor Kantridska jedra pod vodstvom profesorice Helge Dukarić Dangubić.
Svakako se pridružite!

Skip to content