Lule iz fundusa Muzeja
  1. rujna u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će otvorena izložba Lule iz fundusa Muzeja autorice Jasne Ujčić Grudenić.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka već više od 120 godina prikuplja predmete na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, među kojima se tijekom toga dugog razdoblja prikupio veliki broj  raznih tipova lula koje su se izrađivale od raznih materijala.  To su keramičke lule, lule od morske pjene, porculanske i drvene lule te vodene lule, a dio su fundusa Arheološkoga odjela i Kulturnopovijesnog odjela.
Lula je predmet nekad široke uporabe. Proizvodio se u velikom broju primjeraka te u novijim arheološkim istraživanjima urbanih područja predstavlja neizostavne nalaze. Intenzivno su se koristile od 17. pa sve do kraja 19. stoljeća, kada ih polako zamjenjuju cigarete.
 
Izložba će bit otvorena do 6. listopada 2017.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content