Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

organizatori: Galerija Decumanus, Krk  i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autor fotografija: Piero Pazzi

otvorenje izložbe: 1. srpnja 2015. u 19 sati

izložba ostaje otvorena do 5. rujna 2015.

 

Piero Pazzi, fotograf, publicist, strastveni kolekcionar i jedan od najpriznatijih svjetskih stručnjaka za venecijansku minijaturnu plastiku, autor je portreta vatikanskih svećenika koji će biti predstavljeni

u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka od 1. srpnja do 5. rujna 2015.

Portreti su to mladih svećenika, a način tretiranja njihove ljepote ne odskače previše od utjelovljenja muške ljepote u masovnim medijima današnjice. Tijekom povijesti ideal muške ljepote bio je uglavnom povezan s društvenim kontekstom. I dok se u antici ljepota percipirala kao sklad proporcije, renesansni ju je čovjek promatrao i prikazivao kroz moć i snagu – fizičku ili duhovnu. Manirizam je potom donio potpunu izvitoperenost koju su na pravi put vraćali barok, nešto kasnije klasicizam i romantizam. Danas, u društvu koje generira više ili manje opravdanu individulanost, u shvaćanjima lijepog prepoznajemo posvemašnju eklektičnost.

U svojoj popularnoj studiji Povijesti ljepote Umberto Eco ističe kako je ono što je lijepo istovjetno onome što je dobro, a u različitim se povijesnim razdobljima uspostavljala čvrsta veza između Lijepoga i Dobroga.

Ova izložba portreta vatikanskih svećenika može ispričati ponešto o međusobnoj protkanosti Lijepoga i Dobroga jer ako nam svećenici, kao posrednici ili namjesnici, mogu ukazati na našu povezanost s božanskim, postoji mogućnost da ih svjesno ili nesvjesno, poistovjetimo s elementom Dobroga. Stoga je cilj izložbe Loro / Oni  u promatraču otvorena srca p(r)obuditi emocije i to one najpozitivnije.

 

Skip to content