Kratki tečaj (u)poznavanja keramike
Datum:

3. listopada 2018. u 11 i 17 sati
– predstavljanje radionice za treću životnu dob i prijava –
U sklopu 12. tjedna cjeloživotnog učenja Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja radionicu “Kratki tečaj (u)poznavanja keramike”, namijenjenu osobama starije životne dobi. U ugodnom druženju, kroz dvadeset besplatnih radionica polaznici će steći nova ili proširiti postojeća znanja o tehničkim karakteristikama i povijesno-umjetničkom razvoju keramike, upoznati se s metodama stručnog i istraživačkog rada, izradom dokumentacije i načinima prezentacije u muzeju. Završetkom predavanja, polaznici će uz pomoć kustosa, osmisliti i postaviti izložbu tematski vezanu uz naučeno gradivo, a primjenjujući osobna profesionalna znanja i iskustva.
Ujedno iniciramo akciju prikupljanja predmeta od keramike, naročito predmeta svakodnevne upotrebe, neovisno o vremenu nastanka. U svakoj kući postoji šalica, zdjelica ili raspar tanjurić koji može ispričati priču o tvornici gdje je izrađen ili obitelji koja ga je koristila. Stoga, pozivamo sve ljubitelje muzeja, umjetnosti i baštine da svojim doprinosom obogate fundus Muzeja i veliku izložbu o keramici koja je u pripremi, a otvoriti će se 30. kolovoza 2019.
Popis predavanja u 2018.:
Romuald Zlatunić: Neolitska keramika
Ivna Safundžić, Vera Gambar (Udruga Interinova): Povijesni razvoj keramike
Dr.sc. Goranka Lipovac (Ana Konestra): Antička keramika
Dr.sc. Tatjana Bradara: Srednjovjekovna i novovjekovna keramika
Margita Cvijetinović: Proizvodnja jaslica od keramike i razgovor s Margaretom Krstić
Gostujuća predavanja otvorena su za javnost, a termini i redoslijed predavanja bit će pravovremeno najavljeni na stranicama Muzeja.
Info:
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
3.listopada 2018. u 11 i 17 sati
– predstavljanje radionice za treću životnu dob –
KRATKI TEČAJ (U)POZNAVANJA KERAMIKE
voditeljica radionice: Margita Cvijetinović
Info: margita[at]ppmhp.hr, tel. 051553666
 
Tanjur
Băgaciu (Bogeschdorf), Rumunjska, 1784.
keramika, glazirano, Ø 25 cm
PPMHP KPO-ZUO 1266
Proizvodnja ocakljene keramike, majolike, proširila se diljem Europe, te se po jednom od najznačajnijih talijanskih središta, Faenzi, naziva fajansom. Posebnoj vrsta fajanse, pripada takozvana habanska keramika. Proizvodili su je anabaptisti raseljeni po središnjoj Europi. Na kraju svoga bijega svoje su utočište našli na području današnje Rumunjske (Transilvanija, Siebenburg). Za područje Kreis Mureşa (Saschiz, Băgaciu) karakteristična je keramika prevučena kobaltno-plavom caklinom u kojoj je ukras (cvijeće, ptice) izveden u negativu. Motivi na tanjurima i vrčevima simbol su euharistije i bili su dar kumova na vjenčanju i krštenju. O toj i drugim vrstama keramike više ćete saznati na muzejskim radionicama Kratko (u)poznavanje keramike.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content