PROMOCIJA KATALOGA “KERAMIKA NAŠA SVAGDAŠNJA”

Danas je u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka predstavljen katalog “Keramika naša svagdašnja” autorice Margite Cvijetinović.
Katalog je završnica opsežnog, dugotrajnog i zahtjevnog rada na obradi dosad neobjavljene i javnosti nepoznate, vrijedne Zbirke keramičkog i staklenog posuđa. Na početku predstavljanja obratila se Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja i istaknula da je predstavljanje kataloga još jedan program u, ove godine prvi put, osmišljenom projektu Brdo kulture. Katalog je uslijedio nakon iznimno uspješne i posjećene izložbe istoga naziva koja je u našem muzeju bila predstavljena 2019. godine i na kojoj je bilo izloženo više od 400 uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta.
Ravnateljica je istaknula i naše nastojanje da fundus koji čuvamo što više približimo javnosti našom izložbenom i izdavačkom, a odnedavno i putem našeg Digitalnog fundusa dostupnog na poveznici digitalni.ppmhp.hr, a rad na ovom katalogu tim je našim nastojanjima dao značajan doprinos i mogućnost da se vidi sve bogatstvo Zbirke naglasila je Nikolina Radić Štivić.
O katalogu i razlozima koji su je potaknuli na gotovo trogodišnji rad na ovom projektu govorila je Margita Cvijetinović i istaknula kako je nekoliko razloga za to. Prije svega to je temeljni postulat našeg posla – obrađena, digitalizirana i objavljena građa dostupna znanstvenoj, stručnoj i široj javnosti, tu je i želja da publikacija potakne rad na izradi zajedničkog tezaurusa za keramiku kao i izrada baze manufakturne i industrijske keramike koja će biti komparativna građa pri determinaciji keramičkih predmeta, ali i pokušaj da se potakne lokalna keramička produkcija na prostoru naše Županije koja predstavlja respektabilnu pojavu u hrvatskoj keramičkoj umjetnosti. Uz te je želje i 2019. postavljena izložba koja je dala povijesni pregled najznačajnijih tehnoloških i kulturoloških pomaka koji su predodredili i usmjerili ukupnu keramičku produkciju, ali i osigurala kontinuiteti razvoj keramike od prapovijesti do danas. Uz 495 kataloških jedinica s osnovnim podacima i ilustracijom svakog predmeta, Cvijetinović je
pozornost javnosti usmjerila na povijesnu, kulturološku, tipološku i likovnostilsku dimenziju Zbirke. U nadi da će katalog bar djelomično olakšati rad budućim istraživačima Margita Cvijetinović je zahvalila Primorsko-goranskoj županiji koja je financirala katalog, recenzentici Tatjani Bradara, muzejskoj savjetnici Arheološkog muzeja Istre, Vesni Rožman, dizajnerici te Novom listu i Brunu Lončariću na medijskom pokroviteljstvu, podršci i suradnji i naglasila kako se katalog može kupiti u Muzeju po cijeni od 150 kuna, a danas po promotivnoj cijeni od 75 kuna.
U ime Primorsko-goranske županije obratila se Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije ističući kako Županija uvijek sudjeluje u financiranju ovakvih projekata. I ma koliko je izložba bila upečatljiva i uspješna ovakve publikacije mogu potaknuti nova stručna istraživanja, ali i potaknuti interes naših sugrađana i za ovu vrstu umjetnosti. Uz čestitke na velikom trudu autorici Sonja Šišić je pozvala sve zainteresirane da dođu, prolistaju katalog i još se jednom uvjere u bogatstvo Zbirke koju muzej čuva.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content