Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Titanic-Carpathia… 100 godina poslije« naziv je izložbe otvorene u Velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u povodu sto godina od potonuća Titanica. Prema riječima dekana prof. dr. Serđa Kosa Pomorski fakultet odlučio se na organizaciju izložbe kako bi s posebnim pijetetom obilježili stotu obljetnicu tragičnog potonuća broda Titanic, ali jednako tako i s ponosom se prisjetili herojskih spasilačkih napora broda Carpathia, među čijom je posadom bilo i 76 pomoraca iz ovog kraja.

– Izložba nudi stručnu analizu potonuća Titanica s nautičkog, brodostrojarskog i aspekta pomorskih komunikacija, a posebno se osvrćemo i na brod Carpathia, koji je plovio na redovitoj liniji između Rijeke i Dubrovnika. Herojski podvig posade Carpathije može služiti na ponos Rijeci i čitavoj Hrvatskoj, jer akciju spašavanja izveli su tako vješto i stručno da se i danas može nalaziti u udžbenicima, kaže dekan Kos.

Autor izložbe prof. dr. Robert Mohović s Pomorskog fakulteta napominje kako izložba daje detaljnu komparativnu analizu Titanica i današnjih brodova iste namjene i veličine, a jedan od postera namijenjen je osvjetljavanju brojnih mitova i zabluda, kao što je pogrešno vjerovanje da je kapetan Titanica želio osvojiti plavu vrpcu za najbrži prelazak Atlantika. Izložbu je otvorio Slobodan Novković , koji već trideset godina istražuje ovu temu, a skup su pozdravili rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac . Izložba ostaje otvorena mjesec dana u Velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta.

Skip to content