Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Izložba Stoljeće ručnog sata nastavak je suradnje dviju srodnih muzejskih institucija, respektabilnih i prepoznatljivih po svom fundusu i mngobrojnim zapaženim projektima. Nakon predstavljanja u Zagrebu 2014., vezano uz obilježavanje 100. obljetnice Prvoga svjetskog rata izložba se predstavlja i u Rijeci. Osim što daje uvid u vrijedan dio bogata muzejskoga fundusa Muzeja za umjetnost obrt, izložba je i poveznica sa Zbirkom satova Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
I dok će Muzej za umjetnost i obrt na izložbi predstaviti gotovo stotinu i osamdeset ručnih satova, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, izlaže jedan ručni sat i tri džepna sata uglednih brandova čija proizvodnja kontinuirano traje od 18. (Breguet & Fils, 1775.), odnosno 19. stoljeća (DuBois et Fils, 1875. i Patek Philippe 1839.) i koji su preteča ručnih satova, a i danas su ne samo statusni simboli već i simboli duge tradicije, vrhunske kvalitete i svevremenske ljepote.

Osim što smo ovom izložbom željeli predstaviti mjerače vremena koji već odavno nisu samo to, željeli smo i potaknuti Riječane na prikupljanje ručnih satova za riječku zbirku.

U okviru edukativne djelatnosti organiziran je projekt Otkucaji vremena koji je okupio učenike srednih škola – Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Trgovačke i tekstilne škole te djecu predškolskoga uzrasta iz Dječjeg vrtića Mirta.
Radovi nastali u sklopu projekta Otkucaji vremena izvedeni su u različitim materijalima i tehnikama iz područja slikarstva, kiparstva, dizajna i primijenjene umjetnosti bit će izloženi na izložbi u atriju, a posjetitelji će izabrati njima najljepši rad koji će biti i nagrađen.
I predškolci su na radionicama Još samo pet minuta istraživali vrijeme i kroz igru upoznali dio muzejske Zbirke satova, ali i učili o vremenu. Dio radova nastalih u okviru programa Još samo pet minuta bit će izložen u malom atriju.

Izložbe radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Trgovačke i tekstilne škole te djece predškolskoga uzrasta iz Dječjeg vrtića Mirta bit će otvorene do 10. travnja 2015.

IZLOŽBA STOLJEĆE RUČNOG SATA
autorica: dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, muzejska savjetnica, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
15. travnja 2015. u 19 sati
izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2015.

PROJEKT
OTKUCAJI VREMENA
autorica: Denis Nepokoj, viša muzejska pedagoginja, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Skip to content