Izložba Jadranke Hodanić

Otvorenje izložbe – 14. listopada 2014. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Izložba će biti otvorena od 14.do 26. listopada 2014.

O izložbi

Poetski svijet slikarstva Jadranke Hodanić , satkan je od stvarnosti, od prepleta arhitekture i portreta dragih ljudi. To su teme iz susjedstva, motivi iz gradova, na njima se nazire sreća, zanos, ali i čekanja i tuge. Život zrači iz njezinog djela, smislenog i nježnog, metaforičnog i neobičnog. Ona govori o životu, o putovanjima i sanjarenju. Umjetnica svemu prilazi otvoreno, pokazujući nam ljepotu i postojanje. Ništa nije ograničavajuće, iz složenih i neočekivanih perspektivnih prikaza izranjaju kamene kuće, stabla, ptice i prozori. Urbana struktura crteža opipljiva je i svježa u njoj kao da se sagledava povijest utkana u epidermu kuća i ulica. Više nego pojavnost svijeta ona odražava duhovnost i sjećanje, isprepleteni raster i ekspresiju tvorbenog.  Prikazujući bit, bilo koje osjeća, prenosi nam svoje doživljaje izravno kao glavni i jedini segment stvarnosti.

Plohe svaka za sebe dostatne, slojevite, pune i zanosne slažu svoj niz tvoreći gradove, zamotane u sjećanja, u veo snova i događaja. Prate ih portreti, osamljeni mjesec, zagonetni oblici, vegetacija, u njihovim odnosima osjeća se povezanost, neraskidiva veza i mir. Svaka slika je posebna, sastavljena od pastelnog kolorita i priče utkane u papir nježnim linijama rukopisa koji tvori slikarski zapis. Mi naslućujemo stvarnost, osjećamo šumove ulica i mirise prirode. Ispod sjenovitog tamnog neba žute i narančaste vedute građevina govore svojim sjajem. Slike ne opisuju krajolike pod vrelim suncem podneva, već zoru ili sumrak u kojem su boje jednakog intenziteta, a sjene nisu dominante, u njima karakter i iluzija misaonog raspoloženja dolaze do izražaja. Dinamični zrače odrazom sunca,neopterećeni i lagani, uhvaćeni poput vjetra, vibriraju. Često su to tople boje koje pojačavaju neutralne tamnine ili bijela boja ostavljena, skladna i konstantna, lagana i umirujuća.

Umjetnica se igra s oblicima, a razlomljeni i dinamični elementi grade atmosferu, u njima kovitlaju se misli brze i nezaustavljive i govore nam o čežnjama i daljini. Različiti ritam i vizure zrače asocijativnim emocijama punim simbolike, njezini gradovi na granici su imaginacije i zbilje. U toj poetskoj igri nastaju prikazi u kojima osjećamo toplinu i zanos,  duboku povezanost  s krajolikom i stvaralački nemir koji nas osvaja otvarajući nam uvijek nove i zadivljujuće vidike.

Jasna Rodin, mr.sc.

Jadranka Hodanić

Rođena 1952. u Beogradu. Diplomirala je na studiju slikarstva na Alberta College of Art & Design u Calgaryju. Izlagala je samostalno i skupno: u Calgaryju, Edmontonu, Rijeci, Novom Vinodolskom, Selcu, Grožnjanu i Puntu.  Članica je Alberta Society of Artists (Calgary) i HDLU Rijeka Od 1988. živi i radi u Kanadi.

14. listopad 2014.

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content