Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pozivamo vas na otvorenje izložbe: 5. prosinca 2017. u 19 sati Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije autorice Kristine Gverić i u organizaciji Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba.

Izložba Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije će predstaviti Bilderbuch für Kinder – Slikovnicu za djecu, dječju slikovnu enciklopediju autora Friedricha Justina Bertucha, izdavača i mecene, stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.
Bertuchova Bilderbuch für Kinder (Slikovnica za djecu) nastajala je polako, čak punih četrdeset godina – od 1790. do 1830. – u Weimaru, gradu u kojem su djelovali najznačajniji predstavnici njemačke književnosti Johann Wolfgang Goethe i Friedrich Schiller, skladatelji Franz Liszt i Johann Sebastian Bach, filozofi Arthur Schopenhauer i Friedrich Nietzsche i koji je zbog svoje bogate kulturno-povijesne baštine na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće bio jedno od umjetničkih središta Europe.
Kad je, u prvom desetljeću 19. stoljeća, objavljena u bečkoj izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn ova je dječja slikovna enciklopedija imala 1185 stranica u 12 svezaka i 6000 ilustracija, a izdana je u nakladi od oko 3000 primjeraka. Izdanja su izlazila i u drugim važnim europskim središtima, primjerice u Pragu, a sedam gotovo cjelovito sačuvanih svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije dospjelo je u ruke Andrije Filkovića, učitelja i upravitelja Niže pučke učione iz Rakovca. Filković je pak, 1901. godine, prve godine djelovanja današnjeg Hrvatskog školskog muzeja, to vrijedno blago pisane riječi, darovao muzeju i tako i nama danas omogućio da uživamo u davno pisanoj enciklopediji namijenjenoj djeci – najznatiželjnijim i najiskrenijim čitateljima.

izložba će biti otvorena do 8. siječnja 2018.

EDUKATIVNI PROJEKT
MALA MUZEJSKA ENCIKLOPEDIJA
autorica projekta: Denis Nepokoj
trajanje projekta: 5. prosinca 2017. – 30. svibnja 2018.

Uz izložbu Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije osmišljen je i edukativni projekt za učenike starijih razreda osnovnih škola s kojima će se, tijekom čitave školske godine 2017./2018. raditi na izdavanju enciklopedije muzejskih predmeta izloženih u stalnom postavu muzeja. Svaki od devedeset i jednog predmeta – nacrtanog i opisanog – postat će tako jedna enciklopedijska jedinica Male muzejske enciklopedije, a rad na njezinu izdavanju objedinit će nastavu povijesti, likovne kulture i hrvatskoga jezika, pridonijeti upoznavanju stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i otkrivanju vrijednih, rijetkih, neobičnih, poznatih i manje poznatih predmeta Arheološkog, Etnografskog i Kulturno povijesnog odjela koji svjedoče o kulturi življenja na prostoru Primorsko-goranske županije i grada Rijeke te predmeta Odjela za povijest pomorstva koji potvrđuju višestoljetnu, nikad prekinutu vezu ovoga prostora s morem.
Predstavljanje Enciklopedije i izložba radova nastalih u sklopu projekta bit će 5. listopada 2018. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Skip to content