Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Maritime and History Museum of the Croatian Littoral

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Savez Hrvatskog časničkog zbora Primorsko goranske županije u sklopu izložbe “Ratne boje” organiziraju predavanje Stanislava Linića, brigadira HV u mirovini i zapovjednika 11. HRVCON u misiji ISAF u Afganistanu, na temu “Iskustva iz angažiranja OS RH u misiji ISAF u Afganistanu”. Predavanje će se održati u Mramornoj dvorani PPMHP (Muzejski trg 1) 25. ožujka 2015. s početkom u 18:00 sati.

Iste večeri u 19:30 sati, u Mramornoj dvornani muzeja prikazati će se dugometražni dokumentarni film “Konvoj Libertas” (Produkcija Libertas 2013.). Film prisjeća na jedinstvenu proturatnu građansku inicijativu iz Domovinskog rata kojom je probijena blokada Dubrovnika, a brod kojim je provedena humanitarna akcija zaplovio je upravo iz riječke luke. Više o temi na: http://hr.wikipedia.org/wiki/Konvoj_Libertas.

Prisustvovanje predavanju i projekciji filma “Konvoj libertas” besplatni su za sve zainteresirane posjetitelje.

Radujemo se Vašem dolasku.

Kratak sadržaj predavanja “Iskustva iz angažiranja OS RH u misiji ISAF u Afganistanu”:
Afganistan je siromašna i potpuno razorena zemlja bez strateških resursa. No zbog svojeg izuzetnog geostrateškog položaja oduvijek je bila u fokusu interesa velikih svjetskih sila, od Britanske Imperije, Ruskog carstva pa do NATO-a i Rusije danas. Desetljeća neprekidnog stanja rata u potpunosti su razorila afganistansko društvo, razjedinila zemlju i odvukla je u radikalni islamizam. Angažiranje NATO-a u Afganistanu po svojoj se suštini razlikuje od prethodne invazije SSSR-a ali je dalo samo djelomične rezultate u obnovi društva na principima zapadnih demokracija.
Uloga Oružanih snaga RH u misiji ISAF bila je značajna, kako za samu misiju ISAF tako i za OS RH. Iako je Hrvatska i njena vojska mala u svjetskim razmjerima neke sposobnosti koje su u HV razvijane još od Domovinskog rata posebne su i veoma cijenjene na razini NATO-a.
Trenutno je Afganistan van pažnje svjetske javnosti zbog Ukrajinske krize, a NATO povlači svoje snage iz zemlje. Afganistan više nije naslovna vijest u medijima no razlog zbog kojeg se SAD i NATO angažirao u tom području je i dalje je aktualan.

Skip to content