Druge zbilje

Otvorenje izložbe “Druge zbilje” fotografa Roberta Leša održati će se u petak, 21. travnja 2017. godine, u 13 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.
Izložba obuhvaća pejzažne fotografije koje nam otkrivaju skrivena i tiha čudesa prirode pa na najljepši mogući način najavljuju 22. travnja – međunarodni Dan planeta Zemlje. Fotografije Roberta Leša nastajale su u razdoblju od 1995. do 2001. godine  u okolici Beloga na otoku Cresu, u blizini sela Desno Željezno u Turopolju te na Velebitu. Nastajale su kao rezultat dugotrajnih boravaka autora u prirodi te protoka vremena kroz koje je priroda razotkrila svu svoju narav.  
Razgledavanjem tog začudnog svijeta prirode ulazimo u prostor koji nije javan, već intiman i osoban jer predstavlja osnov te put autorova spoznavanja zbilje. Mi prisluškujemo njihov tajni razgovor, pripušteni smo u prizore sazdane od  njihova međusobno stečenog povjerenja. Ne razumijemo sve što vidimo, no jezik kojim se priroda služi duboko nas fascinira. Sa svakim našim pogledom, svakim treptajem, on se mijenja i poprima oblike čija su značenja neiscrpna. Postajemo sve sigurniji da ne postoji samo jedna zbilja, ona činjenična i znanstveno dokaziva na koju smo navikli, već mnoštvo zbilja napučenih isključivo našim doživljajima i imaginacijom. Jasnije uviđamo i vlastitu povijest odnosa s prirodom, drevna vjerovanja u nadnaravna bića poput macmalića, vila, štriga i štriguna, krsnika ili mora koja je naš narod susretao u prirodi i zadržao u narodnoj predaji. Robert Leš u svojim fotografijama prodire duboko ispod same pojavnost krajolika, u njegove mikro i makro strukture, u bogatstvo tekstura i materijala, svjetlosne kontraste i kompozicijske bravure te svakim fotografskim kadrom iznova potvrđuje podudarnosti u djelovanju prirode i umjetnosti.
Robert Leš (1967.) profesionalno se bavi komercijalnom fotografijom na području arhitekture, prirode, industrijskom fotografijom i reklamnom fotografijom od 1990. godine. Živi i radi u Zagrebu.
Izložba “Druge zbilje” moći će se razgledati do 20. svibnja 2017.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content