Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

IZLOŽBA
KERAMIKA NAŠA SVAGDAŠNJA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica izložbe: Margita Cvijetinović
otvorenje izložbe: 6. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 17. studenog 2019.

Izložbom Keramika naša svagdašnja Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka nastavlja tradiciju cjelovitog predstavljanja fundusa, te nakon satova, slika jedrenjaka i portreta predstavlja keramičke predmeta Zbirke keramičkog i staklenog posuđa – više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta – majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote. To su predmeti koji su se, u finijoj ili jednostavnijoj varijanti mogli naći u svakom kućanstvu 19., ali i 20. pa i 21. stoljeća te više bude sjećanja i mirise djetinjstva nego što privlače pažnju stručne javnosti. I upravo stoga, u sjeni puno značajnijih te umjetnički i povijesno važnijih eksponata, njihova je interpretacija često bila zanemarena i svedena na osnovne identifikacijske podatke, o njima se malo i rijetko pisalo te su gotovo isključivo bili predmetom interesa specijaliziranih kolekcionara i ljubitelja keramike. Ali u svijetlu probuđena interesa za keramiku, njezin razvoj i informacije koje ona prenosi, neovisno o vremenu nastanka, predstavljamo i keramičke predmete „industrijskog doba“ iz čuvaonica Muzeja.
Počeci Zbirke sežu u osamdesete godine 19. stoljeća kad je započelo prikupljanje građe za muzej u osnivanju, Gradski muzej – Museo Civico. Drugo veće prikupljanje zbilo se 1933./34., prigodom osnivanja Muzeja grada Sušaka, a treće i posljednje neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, od 1945. do 1953. godine, kad je osnovni kriterij nabave bila prije svega kvantiteta, a ne kvaliteta građe. U Zbirci je većim dijelom zastupljeno jednostavno stolno posuđe (tanjuri, pladnjevi, šalice i zdjele) ukrašeno raznovrsnim tehnikama, proizvedeno najčešće u engleskim (Davenport, Cardiff, Wedgwood, Coalport, Staffordshire i dr.), njemačkim (Meissen, Verandach, Wallerfagen), austrijskim (Alt Wien), francuskim (U&G, Sarrequemines), talijanskim i češkim manufakturama i tvornicama u razdoblju od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.
Keramikom iz fundusa i odabranim eksponatima iz hrvatskih muzeja i ustanova predstavljeni su najznačajniji tehnološki i kulturološki pomaci koji su predodredili i usmjerili cjelokupnu keramičku produkciju, ali i osigurali kontinuitet i razvoj keramičkih vrsta od prapovijesti do danas, dvadeset tisuća godina modifikacije jednog osnovnog oblika.
Nakon ove izložbe sigurno je da nećete više istim očima gledati posuđe koje stavljate na stol, vidite u kužini svojih nonića ili se spotaknete o razbijenu krhotinu šećući nekom kvarnerskom plažom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PPMHP 113384 Potpuri vaza, Meissen, 1858.

Istovremeno, uz izložbu Keramika naša svagdašnja, bit će postavljene i izložbe:

GRAND TOUR – OTKRIĆE TRADICIONALNE TALIJANSKE KERAMIKE
organizatori: AiCC – Associazione Italiana Città della Ceramica i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Jean Blanchaert, Viola Emaldi, Anty Pansera
otvorenje izložbe: 6. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 17. studenog 2019.

Izložba Grand Tour – otkriće talijanske klasične keramike putujuća je izložba koja predstavlja 40 talijanskih gradova od Apulije do Veneta, od Sicilije i Sardinije do Ligurije i Pijemonta, od Abruzza do Romagne i Toskane. Izložba nas vodi kroz Italiju – zemlju „stotinu zvonika“ sa „stotinu“ stilova i „stotinu“ boja, u keramičarske centre koji i danas čuvaju tradiciju i prenose mudrost stoljetnoga umijeća i znanja proizvodnje poznate i jedinstvene talijanske majolike. Na izložbi će biti predstavljene neke od replika povijesnih komada ili proizvoda nadahnutih tradicionalnim ukusom, od dekorativnih do uporabnih predmeta nastalih od antike do kasnoga srednjeg vijeka, od renesanse do rokokoa, od neoklasicizma do secesije, art décoa i suvremenog dizajna.

TWINS – BLIZANCI
organizatori: AiCC – Associazione Italiana Città della Ceramica, Udruga Interinova Matulji, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica izložbe: Viola Emaldi
otvorenje izložbe: 6. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 8. rujna 2019.

U danima održavanja III. festivala keramike – Matuljska kolajnica 2019. u Matuljima, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će postavljena izložba Twins – Blizanci na kojoj će biti predstavljeni radovi suvremenih riječkih i faentinskih keramičara. Autori su Rino Banko, Vesna Barbieri, Dunja Demartini, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Mladen Ivančić, Bruno Paladin, Boris Roce, Dijana Trtanj, Ceramica Gatti, FOS Ceramiche, Elvira Keller, Carla Lega, Antonietta Mazzoti, Mira Morigi, Maurizio Russo i Manfatture Sottosasso.

IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
otvorenje izložbe: 12. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.

Kao uvod u projekt Granice–između reda i kaosa koji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi
u sklopu programa Doba moći, Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., u Muzeju će biti postavljena izložba koja tematizira stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919. godine.
“Città olocausta” ili jednostavno “Mučenica” D’Annunzijev je naziv za Rijeku. Stoga će se na izložbi Grad u doba njegove okupacije (1919.-1921.) predstaviti kroz personifikaciju Rijeke kao žene u onodobnim umjetničkim djelima. Izložba istražuje položaj žene i ulogu ženskog tijela za vrijeme političke nestabilnosti i vojnog konflikta, točnije poistovjećivanje teritorija i nacionalnih granica sa ženskim tijelom.
U talijanskoj međuratnoj političkoj retorici Rijeka kao mjesto iredentističkog interesa (lokacije izvan talijanskog teritorija za koje se vjerovalo da pripadaju Italiji te da je bez njih država nepotpuna; od tal. riječi irredente – neispunjen) zauzima značajno mjesto kao locus regeneracije. Drugim riječima, nastavljajući s devetnaestostoljetnim narativom talijanske regeneracije (Risorgimento) Rijeka postaje mjesto kroz koje Italija može popraviti svoje geopolitičko stajalište. Kroz političke govore Gabriela D’Annunzija grad Rijeka postaje žensko tijelo, a politički, ratni i nacionalni motivi počinju se isprepletati s erotikom, tjelesnošću, ali i nasiljem. Radovi futurističkih umjetnika, pogotovo vođe Filippa Tommasa Marinettija, pokazuju slično prepletanje teritorija, nacionalnosti, rata, erotike i ženskog tijela u kontekstu Rijeke i iredentizma. Istovremeno hrvatski satirični časopis Koprive i riječki talijanski La Vedetta d’Italia, kao i niz propagandnih materijala koriste istu analognu antropomorfiziranu verziju Rijeke, Italije i Jugoslavije. Kroz feminističku i postkolonijalnu prizmu istraživanja izložba prati umjetničku, propagandnu i osobnu korespodenciju vezanu uz Rijeku u to doba.
Izložbom se aludira i na D’Annunzijev odnos prema ženama u njegovu životu koje su nakon okončanja veze s Gabrielom D’ Annunzijem bile “fizički i emocionalno iscrpljene”, baš poput grada Rijeke.

IZLOŽBA
POMAGALA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizator: Udruga slijepih Primorsko-goranske županije
autor izložbe: Ivo Mileusnić
otvorenje izložbe: 19. rujna 2019. u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 6. listopada 2019.

Povodom proslave 70. obljetnice djelovanja Udruge slijepih Primorsko-goranske županije u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka bit će postavljena izložba „Pomagala za slijepe i slabovidne“. Na izložbi će se predstaviti tiflotehnička pomagala kojima se slijepe i slabovidne osobe koriste u svakodnevnom životu, a koje će Udruga slijepih Primorsko-goranske županije donirati za Tehničku zbirku Muzeja. Riječ je o pomagalima koja slijepim i slabovidnim osobama omogućavaju čitati, pisati, računati, pratiti vrijeme ili igrati društvene igre, a koja su razvojem novih tehnologija postala zastarjela te su ih zamijenili novi uređaji.
Članovi Udruge slijepih i slabovidnih sačuvali su svoja pomagala kao dio tehničke baštine koja će zahvaljujući donaciji Udruge postati dio muzejskoga fundusa. Izložbeni će postav obogatiti i umjetnički radovi te kreativne radionice.

Proslava 70. obljetnice djelovanja Udruge slijepih Primorsko-goranske županije bit će održana 19. rujna 2019. u 10 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

ČUDOTVORNICA
Muzejski trg 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija

DAN OTVORENIH VRATA
vrijeme održavanja: 28. rujna 2019.
mjesto održavanja: Čudotvornica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Na Danu otvorenih vrata Čudotvornice posjetiteljima će se predstaviti edukativno-kreativne radionice i programi Čudotvornice za djecu i mlade. Očekuju ih zabavne radionice, izložba, predstava te nagradna igra.

EDUKATIVNO-KREATIVNE RADIONICE I IGRAONICE
JUTRO U MUZEJU
Edukativno-kreativne radionice i igraonice Jutro u Muzeju održavat će se subotom od 9 do 13 sati prema najavi.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.

Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati

prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Skip to content