Događanja u ožujku
Datum:
ožujak 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.
ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ponovno počinje s radom Čudotvornice.
Edukativni programi do daljnjeg će se održavati u prostoru Mramorne dvorane, a slučaju povoljnih vremenskih uvjeta u toplijim mjesecima i na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u perivoju.
Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja – Muzejsku zbirku Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti – također će se održavati sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.
Prema kriteriju površine prostora za održavanje fizičke udaljenosti, u Čudotvornici mogu boraviti najviše 3 osobe, a u Mramornoj dvorani Guvernerove palače najviše 10 osoba u isto vrijeme ako je riječ o radionicama te 20 osoba ako je riječ o predavanjima.
Prilikom provedbe programa poštovat će se propisane mjere zaštite od bolesti COVID-19, a sve promjene u radu s korisnicima Muzej će objavljivati na svojim web stranicama i u medijima.
JUTRO U MUZEJU
KAZALIŠTE U MUZEJU
vrijeme održavanja: 20. ožujka 2021. od 9 do 13 sati
radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina
cijena: 40 kuna
Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je najava:
porukom na Facebook, na e-mail cudotvornica[at]ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578
Obilježavajući Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i dolazak proljeća Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionicu koja će veličanstvenu palaču Muzeja pretvoriti u scenu za maštovite priče i kreativne likove koje će sudionici radionice osmisliti i izraditi na radionici.
Radionica će se odvijati u prilagođenim uvjetima prema preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Pri dolasku će roditelji/pratitelji upisati sudionike u evidenciju te će im se izmjeriti tjelesna temperatura. Na radionici sudjeluju djeca bez pratnje roditelja/pratitelja, a zbog dužeg trajanja programa savjetujemo da svako dijete donese marendu.
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.
Potrebna je najava.
IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
ON-LINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Zubović
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se on-line edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
IZLOŽBA
ON-LINE IZLOŽBA
PROTOCI (Fluxes)
organizatori: Consiglio nazionale delle ricerche (Nacionalni savjet za istraživanja), Università di Bologna (Sveučilište u Bologni), Grad Solin, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica: http://myportheritage.eu
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, na web platformi projekta, postavljena je virtualna izložba Protoci (Fluxes) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.
Izložba ističe povijesni aspekt razvoja ovih luka i – kroz razne epohe – njihov utjecaj na neposredno okruženje, gradove kojih su dio.
Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije napuštenih urbanih lučkih područja kroz korištenje zanemarene kulturne baštine. Projekt je usmjeren na povezivanje partnerskih gradova s njihovim lukama i stvaranje novog prostora društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu.
Vrijednost projekta iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85 % bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014 – 2020. Projekt se realizira u razdoblju od 1. siječnja 2019. do lipnja 2022. godine.
ON-LINE IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Marko Badurina, Margita Cvijetinović, Ana Golja, Vana Gović, Tamara Mataija, Nikša Mendeš, Ivo Mileusnić, Tea Perinčić, Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić
autorice edukativnih programa: Denis Nepokoj, Andrea Zubović
dizajn izložbe: Sanjin Kunić, Nikolina Radić Štivić
poveznica: http://granice.ppmhp.hr/.
U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je on-line izložbu Granice – između reda i kaosa koja problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija… Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano pandemijom bolesti COVID – 19 mnogima osvijestilo i neke granice o kojima dosad nismo razmišljali.
Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021.
U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú.
Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film koji su zajedno priredili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Museo del violino. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021.
Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – Doba moći, a otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Izložba je postavljena u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na njoj je šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazano kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.
VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodova instalacija u profilu prometnice u ulici Prolaz Ivana iz Kastva, zbog kojih je onemogućen siguran pristup prostorima Muzejske zbirke Kastavštine Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Zbirka je do daljnjega zatvorena za posjetitelje.
O otvaranju Zbirke posjetitelje ćemo obavijestiti putem web stranica Muzeja i Muzejske zbirke Kastavštine.
http://mzk.ppmhp.hr/

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content