Događanja u ožujku
Datum:

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
RADMILA MATEJČIĆ
autorica: Daina Glavočić
izdavač: Društvo povjesničara umjetnosti Rijeka
knjiga će biti predstavljena 4. ožujka 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
Povjesničarka umjetnosti dr. sc. Radmila Matejčić svojim je znanjem, širinom interesa i tema, njihovom obradom i prezentacijom u publikacijama uvelike pridonijela razumijevanju i jasnoći događanja u riječkoj povijesti i likovnoj umjetnosti te riječkoj arhitekturi. “Svako polje rada kojim se Radmila ponaosob bavila bilo je samo za sebe dovoljno da ispuni jedan prosječan radni vijek, posebice kad pouzdano znamo s kojim se potpuni predanjem i profesionalnom odgovornošću posvećivala i najmanjem radnom zadatku“ (I.Reberski). Budući da je kao arheologinja istraživala, pronalazila i tumačila iskopine na prostoru Hrvatskog primorja i liburnijske okolice, a posebno iz riječkog tla, uvelike je produbila saznanja o najranijoj našoj prošlosti i razjasnila postanje te razvoj grada Rijeke. Svojim rezultatima istraživanja i promatranja gradske strukture otvorila je oči mnogim sugrađanima koji su počeli „čitati“ Grad Rijeku pomoću vrlo rječitih, razumljivih, jednostavnih, zanimljivih i nadasve instruktivnih tekstova knjige Kako čitati grad, aktualne i nakon više od 30 godina od prvog izdanja, o čemu svjedoče i ostala tri naknadna izdanja, te ništa manje njene značajne ostale objavljene knjige. „Ono što se, bez sumnje za dr. Radmilu Matejčić može reći je da je ona jedna od najaktivnijih i najplodnijih, originalnih znanstvenih stvaralaca u poslijeratnom periodu na prostoru Hrvatskog primorja, što potvrđuje i njena bogata bibliografija“ (Ante Meštrović).
Radmila Matejčić jednako je poticajno djelovala u društvenom životu svojim mnogobrojnim istupima, fakultetskim i javnim predavanjima, intervjuima, TV nastupima, uvijek se obraćajući kako struci tako i širokoj publici postavši svojevrsni arbitar pri često nejasnim gradskim situacijama na polju kulturnog naslijeđa. Vrlo je rano svojim stavovima stekla veliku popularnost u gradu Rijeci, a i šire, jer njezin interes nije bio usmjeren samo na kulturu već svim raznolikim društvenim zbivanjima u Rijeci i okolici.
Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke svojom malom bibliotekom biografija svojih značajnih kolega spašava od zaborava djelo Borisa Vižintina, Vande Ekl i sada najnovijim djelom Radmilu Matejčić iz pera kolegice mr. sc. Daine Glavočić sa željom da se njihova dostignuća približe publici koja ih za njihova života nije poznavala.
IZLOŽBA
TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori: Marko Gracin, Slavica Mrkić Modrić
otvorenje izložbe: 12. ožujka 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 10. travnja 2020.
Projekt “Tragom hrvatske baštine” zamišljen je kao običajna “slikovnica” koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog, ali i pismenog zapisa.
Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe Naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.
Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad čine lukom različitosti i svi oni koji su u nju tijekom stoljeća dolazili donosivši sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, stvaravši tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku. Želja je bila pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva ta riječka drugačijost i taj, toliko specifičan, riječki običajni mozaik.
Na 22 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir…) autori su odali počast svima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i koji su Rijeci dali dio sebe.
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj (Rijeka), Glazbeni Festival Kvarner d.o.o. (Opatija)
partneri: Museo del violino (Cremona, IT)
program financijski podržava: Infobip d.o.o. (Vodnjan)
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
izložba ostaje otvorena do veljače 2021.
kremonske violine mogu se razgledati do 8. ožujka 2020.
U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježit će se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869.-1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije izloženi su u Muzeju.
Glazbena baština i rad Franje Kresnika sagledana je u kontekstu gospodarskih, političkih i socijalnih prilika toga vremena. Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a kasnije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtavala politika na području na kojemu je živio. Uoči osnivanja Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni bio je ključna osoba te ga nazivaju dopisnim direktorom škole. Bio je član Akademije – društva hrvatskih intelektualaca i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika, liječio je D`Annunzijeve ardite i volontirao u Banovinskoj bolnici na Sušaku pokazujući svojim životom i radom kako ne priznaje granice – ni stvarne ni imaginarne. Suvremenici su o njemu govorili kao o rođenom Bečaninu, koji je nastanjen u Jugoslaviji, a u duši je Talijan, no Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.
Kao uvod u projekt Granice–između reda i kaosa koji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi
u sklopu programa Doba moći, Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., u Muzeju je postavljena izložba koja tematizira stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919. godine.
Izložbom se aludira i na D’Annunzijev odnos prema ženama u njegovu životu koje su nakon okončanja veze s Gabrielom D’ Annunzijem bile “fizički i emocionalno iscrpljene”, baš poput grada Rijeke.
IZLOŽBA
MJERNI UREĐAJI TVORNICE ISKRA KRANJ
organizator: Zajednica tehničke kulture Rijeka, Tehnički muzej Slovenije
suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 4. travnja 2020.
Tehnički muzej Slovenije ima bogatu kolekciju mjernih uređaja tvornice Iskra Kranj. Zbirka sadrži više od 100 mjernih uređaja, koje je tvornica Iskra Kranj 70-ih godina prošlog stoljeća proizvodila sa svojim prethodnicima (od 1950. do 1960.) i nasljednicima od 1991. godine. Među njima su mjerni uređaji za opću uporabu, ali i visoko specijalizirani mjerni uređaji za profesionalnu uporabu u različitim područjima, kao što su komunikacije, mikroelektronika, energetska optika i dr. Posebno zanimljiva su električna brojila izrađena u tvornici Iskra Kranju jer kolekcija seže daleko u prošlost, kada je elektrifikacija još bila u povojima.
Izložbu su obogatili i eksponati muzeja tehničke kulture u osnivanju Zajednice tehničke kulture Rijeka.
PREZENTACIJA TRADICIJSKIH GLAZBALA
HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA
voditelji: Alan Kanski voditelj Orkestra Ansambla LADO i Stjepan Večković, glazbenik solist i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala
prezentacija će se održati 13. ožujka 2020. u 17 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Ulaz na prezentaciju je slobodan.
i
KONCERT
HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA I SASTAVI, Samostalni koncert Orkestra Ansambla LADO
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, LADO – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
koncert će se održati 13. ožujka 2020. u 19.30 u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Ulaz na koncert je slobodan.

LADO – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, najpoznatiji folklorni ansambl u Hrvatskoj, više je od plesnog ansambla. Uz plesače pjevače, u njegovu je sastavu i 14-ero glazbenika multiinstrumentalista koji sudjeluju na svim plesnim i vokalno-instrumentalnim nastupima Ansambla i koji, kao i Ladarice i Vokalisti Lada, održavaju samostalne cjelovečernje koncerte već 20 godina. Orkestar Ansambla LADO programom “Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi” prikazat će gotovo sva tradicijska glazbala koja su se koristila, a neka od njih još se aktivno sviraju u Hrvatskoj i u krajevima u kojima žive Hrvati. Tako će se na sceni dinamično izmjenjivati Ladovi glazbenici svirajući na brojnim puhaćim, žičanim i drugim tradicijskim glazbalima od kojih se neka više ni ne sviraju danas, ali su rekonstruirana i time spašena od zaborava. Glazbeni put će nas voditi od Istre do Baranje i sjeverne Bačke, od Međimurja preko Moslavine i Banovine do dalmatinskih otoka i gradova, predstavljajući specifičan i iznimno raznolik glazbeni stil.
Orkestar Ansambla LADO dosad je objavio tri nosača zvuka, a zahvaljujući njihovoj stručnosti i entuzijazmu nekadašnjeg umjetničkog voditelja Ivana Ivančana, 2017. godine objavljena je i knjiga LADO – Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi prema kojoj je ovaj program i dobio ime.
Uoči koncerta, za sve zainteresirane održat će se i prezentacija tradicijskih glazbala u trajanju od sat vremena, koju će voditi Ladovi multiinstrumentalisti s bogatim edukacijskim iskustvom – voditelj orkestra Alan Kanski i glazbenik solist Stjepan Večković koji je ujedno i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala.
ČUDOTVORNICA
Trg Riccarda Zanelle 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija
DAN DAROVITIH
organizator: Centar za poticanje darovitosti Rijeka
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka pridružit će se obilježavanju Dana darovitih tematskim radionicama namijenjenima darovitoj djeci. Radionice će se održavati u Čudotvornici od 21. do 28. ožujka 2020.
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.
Potrebna je najava.
IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content