Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, osnivačem Muzeja, donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja je stupila na snagu 15. lipnja 2020.

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA,
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.

IZLOŽBA
PRVIH PET PREDMETA PRVE CIVILNE MUZEJSKE ZBIRKE U HRVATSKOJ
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: članovi 1. saziva Građanskog muzejskog vijeća
izložba ostaje otvorena do 5. listopada 2020.
Izložbom Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja akvizicije novoosnovane Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana.

RADIONICE
U sklopu projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održavaju se i edukativne radionice o radu ustanova u kulturi s različitim skupinama korisnika. Radionice se provode u okviru projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, UP.04.2.1.04.0182., a financira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi projekt u partnerstvu s lokalnim nevladinim organizacijama čiji je cilj razviti model participativnog muzejskog upravljanja: Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

RADIONICA
SPECIFIČNOSTI RADA S OSOBAMA S INVALIDITETOM
vrijeme održavanja: 1. listopada u 10 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1
Na ovoj će se radionici pažnja posvetiti razumijevanju izazova s kojima se susreću naši sugrađani – osobe s oštećenjima vida te učiti o načinima prilagodbe ustanova u kulturi njihovim potrebama, a radionicu će voditi Emil Mandarić iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.
Način održavana radionice bit će usklađen s epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi na dan otvorenja.

IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
izložba ostaje otvorena do veljače 2021.

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije bili su izloženi u Muzeju od otvorenja do 8 ožujka 2020. nakon čega su, vraćeni u Cremonu. No izložba je i dalje otvorena za posjetitelje, koncepcijski neizmijenjena, a postav je obogaćen građom iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film koji su zajedno priredili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Museo del violino. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.

FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA

IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.

Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – Doba moći, a otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Izložba je postavljena u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice izložbe odlučile su šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazati kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.

VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is

ČUDOTVORNICA
Trg Riccarda Zanelle 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
ŠARENI MUZEJ
vrijeme održavanja: 10. listopada 2020. od 9 do 13 sati
Jutro u Muzeju namijenjeno je djeci od 5 do 10 godina
U sklopu manifestacije Dječji tjedan koji se održava od 5. do 11. listopada 2020. povodom Međunarodnog dana djeteta, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionicu Jutro u Muzeju s temom Šareni muzej. Ovaj će program omogućiti djeci kvalitetno provođenje vremena u najljepšoj palači u Rijeci gdje će uz brojne edukativne i kreativne aktivnosti upoznati Muzej te pokazati svoje likovno i stvaralačko umijeće.
Radionica je besplatna, a zbog ograničena broja sudionika (10) potrebna je najava: porukom na Facebook, na e-mail cudotvornica[at]ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578.

Radionica će se odvijati u prilagođenim uvjetima prema preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Pri dolasku će roditelji/pratitelji upisati sudionike u evidenciju te će im se izmjeriti tjelesna temperatura. Na radionici sudjeluju djeca bez pratnje roditelja/pratitelja, a zbog dužeg trajanja programa savjetujemo da svako dijete donese svoju marendu.

RADIONICA
MALI NUMIZMATIČARI
vrijeme održavanja: 17. listopada 2020. od 9 do 13 sati
Jutro u muzeju namijenjeno je djeci i učenicima osnovnih škola.
Povodom 18. Festivala znanosti čija je ovogodišnja tema Kultura znanosti, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizirat će program Mali numizmatičari. Tema radionice je numizmatika, pomoćna povijesna znanost koja se bavi proučavanjem kovanog novca kao predmetima od povijesnog, kulturnog i umjetničkog značenja. Djeca će na radionici sudjelovati u aktivnostima kojima će istraživati kovanice, njihovu povijest, funkciju, izgled i važnost.
Radionica je besplatna, a zbog ograničena broja sudionika (10) potrebna je najava: porukom na Facebook,
na e-mail cudotvornica[at]ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578.
Radionica će se provoditi u prilagođenim uvjetima prema preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Pri dolasku će roditelji/pratitelji upisati sudionike u evidenciju te će im se izmjeriti tjelesna temperatura. Na radionici sudjeluju djeca bez pratnje roditelja/pratitelja, a zbog dužeg trajanja programa savjetujemo da svako dijete donese svoju marendu.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program će se organizirati sukladno epidemiološkim mjerama, a broj sudionika je ograničen.
Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
Broj sudionika, uz poštivanje epidemioloških mjera, ograničen je na desetero polaznika.

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
Broj sudionika, uz poštivanje epidemioloških mjera, ograničen je na desetero polaznika.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

IZLOŽBA
GRANICE
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. studenog 2020.

Izložba zemljovidima, predmetima iz svakodnevnog života i osobnim pričama daje prikaz događanja na Kastavštini
između dvaju svjetskih ratova, ali i tematizira problem granice između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije, gubitak teritorija te život Kastavaca uz granicu.

IZLOŽBA
IZ FOTOGRAFSKOG ALBUMA URBANA RIENZERA
autori: Ivo Mileusnić i Vana Gović
Fotografije Urbana Rienzera donose drugi pogled na događaje na ovim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata i nacističke okupacije. Riječ je o 147 fotografija snimljenih na području Istre, Učke, Kastavštine, Liburnijskog krasa i Liburnije tijekom operacije Braunschweigh 1944. godine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

DOGAĐANJE I PROSTORNA INSTALACIJA UMJETNICE TEUTE GATOLIN
OBJEKTI BRIGE
23. listopada 2020. na ruševinama ispred Memorijalnog centra Lipa pamti

Umjetnički rad Objekti brige bavi se narativima brige – što ona jest, što može, kakva joj je uloga u razvoju ljudske civilizacije. Inspiriran teorijskim tekstovima Ursule K. Le Guin, Donne Haraway i Anne Tsing rad Teute Gatolin našu pažnju usmjerava ka dva tipa narativa o ljudskom razvoju – onom vezanom uz objekte nasilja, te onom vezanom uz objekte brige. Narativ objekata nasilja nažalost je onaj koji je često dominantan u načinima na koje se povijesno percipira razvoj ljudske civilizacije – carstva rastu ratnim osvajanjima, tehnologija se razvija “pokoravanjem” prirode. Sve su to “herojske priče” utjelovljene u objektima nasilja – maču, bodežu, puški. Iako zavodljive, one su u potpunom raskoraku sa stvarnim stanjem stvari u svijetu kojeg nastanjuju ljudi, flora, fauna i čiji su odnosi te potrebe utjelovljene u objektima brige.
Prostorna instalacija Teute Gatolin biti će smještena u ruševinama preko puta Memorijalnog centra Lipa pamti i bit će izrađena upravo od objekata brige: deke, vreće, čaše, zdjele, tanjura, gumba, vezica, pokrivača, kabanice, zavoja. Mjesto uništenja – ruševne kuće – tom će se simboličkom gestom vratiti svojoj prvotnoj namjeni – kući kao prostoru zajednice, brige i sigurnosti.
Instalacija će biti otvorena publici cijeli dan sve do u noć, a umjetnica će u njoj boraviti, izrađujući različite predmete te nastavljajući s brigom za prostor ruševina – možda prozori žele da im se izrade zavjese, možda rub stepenice želi opet imati jastuk. Publika je pozvana pridružiti joj se u bivanju s prostorom i izradi objekata – u zajedničkoj radionici brige.
Teuta Gatolin intermedijalna je umjetnica iz Zagreba, koja u svome radu najčešće istražuje tematike kaosa te onoga što im je blisko. Njezini su radovi često procesualni, te stvaraju iteracije samih sebe koje realizira sa suradnicima. U radu koristi medije prostorne instalacije, objekata,teksta, izvedbe te fotografije.
Rad “Objekti brige” dio je umjetničkog programa “Prepoznavanje odsustva” posvećenom sjećanju na 269 stradalih Lipljana, te trajnom ukazivanju na razorne posljedice nepoštivanja temeljnih ljudskih prava.
Program organizira Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije te Općine Matulji.
Program će se organizirati sukladno epidemiološkim mjerama na dan događanja.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

 

MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Skip to content