Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
A FIUMEI MAGYAR KERESKEDELMI TENGERSZET TORTENETE (1868-1918) – The Hungarian Maritime Trade History of Fiume (1868-1918)
autori: Gabor Zsigmond i Marton Pelles
vrijeme predstavljanja: 5. lipnja 2019. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

U sklopu Kvarnerskog festivala mora Fiumare, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će predstavljena knjiga mađarskih povjesničara Gabora Zsigmonda i Martona Pellesa. Knjiga, bogata ilustracijama, dvojezično je izdanje – na mađarskom i engleskom jeziku – o povijesti mađarske pomorske trgovine u Rijeci
(1868. – 1918.).
Knjigu će predstaviti mr. sc. Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke i dr. sc. Tea Perinčić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

IZLOŽBA
U mreži putova
organizator: MuzejaGrada Crikvenice
autori izložbe: Stjepan Špalj i Tea Rosić
stručna suradnica: Mirela Slukan-Altić
otvorenje izložbe: 11. lipnja 2019. u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza 2019.

Stari putovi, staze i ceste Vinodola tema su izložbe U mreži putova koja obrađuje gustu mrežu kojom je ispresijecan primorski krajolik, pokušavajući dati odgovor na pitanja: tko je i kada gradio ove komunikacije, njima se koristio i kamo vode? Autori izložbe obradili su stare putove Vindola nastale u razdoblju od početka 18. do polovice 19. stoljeća na prostoru od Drivenika do Bribira, s pripadajućim priobaljem i zaleđem.
Na izložbi su izdvojene glavne dionice koje su u navedenom razdoblju predstavljale žile kucavice gospodarskog i društvenog života. Izložba ima povijesno-etnografski pristup temi, kao samo jedan od mogućih načina razumijevanja povijesne cestogradnje Vinodola. Brojnim kartografskim prikazima, fotografijama i video materijalom obrađena je ova zanimljiva ali ujedno i zanemarena graditeljska baština.

ČUDOTVORNICA
Muzejski trg 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djecI od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.

Potrebna je najava.
cijena: 600 kuna za desetero djece

LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Povodom obilježavanja Dana svetog Vida od 12. do 15. lipnja u Čudotvornici Pomorskog i povijesnog muzeja održavat će se prigodne radionice za djecu i mlade.

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: srijeda – subota od 10 do 17, nedjelja od 10 do 14 sati

IZLOŽBA
PUTEVIMA REVOLUCIJE
izložba o memorijalnom turizmu u Jugoslaviji
autori izložbenog koncepta: Lana Lovrenčić i Milan Rakita
izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza 2019.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2019. s temom „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ u Memorijalnom centru Lipa pamti bit će otvorena izložba Putevima revolucije: memorijalni turizam u Jugoslaviji.
Izložba propituje pozicije i funkciju memorijala narodnooslobodilačke borbe (NOB) u turističkom segmentu privrednog i društveno-ekonomskog sistema Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postaju mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana SFRJ, da bi do sredine 70-ih partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva Putovima revolucije pohodilo oko 2 i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko 4 milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude SFRJ.
Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba Putevima revolucije problematizira uključivanje spomenika NOB-a u turističku ponudu te kako je ono artikulirano od sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća do raspada SFRJ. Kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja te jesu li su ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude.

Izložba je nastala 2015. godine u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici i dosad je gostovala u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šapcu, Ljubljani, Beogradu i Čakovcu.
Članovi platforme Neprimjereni spomenici su SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (Zagreb), Grupa arhitekata (Beograd), Moderna galerija (Ljubljana), Historijski muzej BIH (Sarajevo), te KUD Anarhiv (Ljubljana) i Levičarski Pokret Solidarnost (Skoplje).

Gostovanje izložbe u Memorijalnom centru Lipa pamti financirali su Općina Matulji i Primorsko-goranska županija.

Skip to content