Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, osnivačem Muzeja, donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja je stupila na snagu 15. lipnja 2020.

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA,
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.

IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
izložba ostaje otvorena do veljače 2021.

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije bili su izloženi u Muzeju od otvorenja do 8 ožujka 2020. nakon čega su, vraćeni u Cremonu. No izložba je i dalje otvorena za posjetitelje, koncepcijski neizmijenjena, a postav je obogaćen građom iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Glazbena baština i rad Franje Kresnika na izložbi su sagledani u kontekstu gospodarskih, političkih i socijalnih prilika toga vremena. Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a kasnije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtavala politika na području na kojemu je živio. Bio je ključna osoba u procesu osnivanja Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni zbog čega ga nazivaju dopisnim direktorom škole. Bio je
član Društva hrvatskih intelektualaca – Akademija i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika. Kao predani liječnik i vrstan dijagnostičar, svojim je životom i radom svakodnevno svjedočio da ne priznaje granice – ni stvarne ni imaginarne. Puno prije no što su se europske države počele povezivati u jedinstvenu zajednicu, Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio sve političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.

Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film koji su zajedno priredili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Museo del violino. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA

IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.

Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – Doba moći, a otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Izložba je postavljena u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice izložbe odlučile su šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazati kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.

VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

IZLOŽBA
GRANICE
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. studenog 2020.

Izložba zemljovidima, predmetima iz svakodnevnog života i osobnim pričama daje prikaz događanja na Kastavštini
između dvaju svjetskih ratova, ali i tematizira problem granice između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije, gubitak teritorija te život Kastavaca uz granicu.

IZLOŽBA
SPOMENICI SJEĆANJA
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. studenog 2020.

Završetkom Prvoga svjetskog rata i propašću Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine grad Kastav i područje Kastavštine ulaze u turbulentno međuratno razdoblje i vrijeme fašističke okupacije. Dio Kastavštine Rapalskim je i Rimskom ugovorima formalno-pravno pripao Kraljevini Italiji. Stanovništvo je izloženo represiji koja kulminira početkom Drugog svjetskog rata kad se javlja otpor domaćih ljudi prema okupatoru i želja za oslobođenjem zemlje. Jača antifašistički pokret, a veliki se broj stanovnika priključuje partizanima i odlazi u Narodnooslobodilačku borbu. Istovremeno fašisti provode odmazdu prema domaćem stanovništvu internacijama u logore čitavih obitelji čiji su članovi bili u NOB-i, ali i streljanjima zarobljenika i paljenjem kuća.
Na izložbi su predstavljene fotografije spomenika podignutih na Kastavštini u spomen na Narodnooslobodilačku borbu i poginule vojnike i civile, autora Petra Fabijana.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

JAVNI POZIV
PREPOZNAVANJE ODSUSTVA 2020
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka objavljuje treći Javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru Lipe koji će biti otvoren do 30. kolovoza 2020.
Memorijalni centar Lipa pamti posvećen sjećanju na 269 stradalih Lipljana i trajnom ukazivanju na strašne posljedice nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Prisjećamo se kroz različite programe koji će, uključivanjem zainteresiranih pojedinaca različitih struka i pristupa, teškom povijesnom nasljeđu davati uvijek nova značenja. Zadali smo si pitanje na koje ćemo uvijek iznova tražiti odgovor: Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Program “Prepoznavanje odsustva” na to pitanje odgovara iz perspektive suvremene umjetnosti. Program je multidisciplinaran te povezuje suvremenu umjetnost i kulturnu antropologiju, likovnost i kulturu sjećanja u cilju iznalaženja primjerenog načina nošenja s traumom te istraživanja inovativnih metoda ostvarivanja društvenog utjecaja. Davanjem prednosti umjetničkim projektima baziranima na socijalnoj inkluziji program ostvaruje neposredan utjecaj u lokalnoj zajednici. Davanjem prednosti novomedijskim, performativnim i eksperimentalnim praksama, program afirmira rubne aspekte suvremene umjetnosti kao iznimno primjerene u komuniciranju teško pojmljivih iskustava nasilja i gubitka. Svaki rad je site specific, realiziran u suradnji s preživjelim Lipljanima te lociran na mjestima povijesnog stradanja.
Program se provodi u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i TD Rijeka 2020 d.o.o., kao dio programskog pravca Doba moći u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a financira se sredstvima Primorsko-goranske županije i Općine Matulji.
poveznica: http://lipapamti.ppmhp.hr/prepoznavanje-odsustva-javni-poziv/

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Skip to content