Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Unatoč pandemiji bolesti Covid-19 Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i ove je godine nastavio s arheološkim istraživanjima lokaliteta Cickini. U drugoj polovici srpnja provedeni su građevinski radovi konzerviranja i restauriranja ostataka zidova, a radove je financirala Općina Malinska – Dubašnica. Voditelj programa bila je Jasna Ujčić Grudenić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a radove je izvodila firma Citadela d.o.o., licencirana za rad na kulturnom dobru. Građevinski radovi konzervacije i restauracije provedeni na prostoru cisterne za vodu koja se nalazi u južnom dijelu stambenog kompleksa.
Arheološki lokalitet Cickini nalazi se nedaleko od naselja Sveti Vid-Miholjice u općini Malinska na otoku Krku. S istraživanjem kompleksa je 1993. godine započeo Branko Fučić, a sustavna arheološka istraživanja započela su 2002. godine. U tom dužem vremenskom periodu otkopana je crkva s baptisterijem i pomoćnim prostorijama koja se datira u razdoblje od 6. do 8. stoljeća, te djelomično stambeno-rezidencijalni kompleks sa salutatorijem (svečanom dvoranom). Uz arheološka istraživanja istovremeno su se provodili i radovi konzerviranja, restauriranja i prezentacije istraženih arhitektonskih ostataka.
Suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Općine Malinska – Dubašnica 2016. godine u staroj zgradi peknjice u naselju Sv. Vid – Miholjice otvorena je muzejska zbirka -Arheološka zbirka Cickini. Ovdje su javnosti predstavljeni pokretni arheološki nalazi, tj. velika količina izuzetno značajne i vrijedne kamene plastike koja je pronađena na lokalitetu. Zbirka je za posjetitelje uz besplatan ulaz otvorena od nedjelje do četvrtka u vremenu od 19:00 – 21:30, a petkom i subotom od 9:00 do 11:00 sati.

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1. Arheološka zbirka Cickini, Sv. Vid-Miholjice

 

 

 

 

 

 

Slika 2. Cickini, građevinski radovi 2020. godine

Skip to content