Brdo kulture

organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Državni arhiv u Rijeci, Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Galerija Poneštica
vrijeme održavanja programa: 9. do 14. lipnja 2021.
mjesto održavanja: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i perivoj oko Muzeja i Park Nikole Hosta ispred Prirodoslovnog muzeja
Pod nazivom Brdo kulture osmišljen je zanimljiv i raznolik projekt koji je prostorno i programski povezao ustanove u kulturi s privatnim sektorom kojem je kultura područje djelovanja. Riječ je o ustanovama koje se nalaze u našem neposrednom okruženju, unutar mikro prostora zelenog poteza urbanog tkiva grada i koje baštine iste vrijednosti i nastojanja. Svi su oni dionici i kreatori kulturnih događanja u zajednici u kojoj djeluju s ciljem stvaranja sadržaja za naše građane u urbanom prostoru središta Rijeke. Formirajući program unutar zelene oaze grada i povezujući se i udružujući se s drugima, Muzej želi i na ovaj način aktivirati prostor oko sebe i privući još više posjetitelja kreirajući programe koje posjetitelji žele. Muzej će, s ostalim sudionicima u projektu, organizirati besplatna stručna vodstva, radionice, predavanja i ostale programe u prostoru Muzeja i perivoja koji ga okružuje. Zajedničkom realizacijom programa i udruživanjem pridonosimo aktivnijoj percepciji kulture i njene važnosti u određenju pojedinih urbanih područja grada. Iako je prvotno zamišljenim programom predviđen veći broj sudionika i sadržaja, ova pandemijska godina utjecala je i na ovaj projekt u kojem, ove godine, osim Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka sudjeluju Državni arhiva Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatski kulturni dom te Galerija Poneštrica.
Događanja u sklopu projekta „Brdo kulture“:
IZLOŽBA
RIJEČKA ZAVIČAJNOST ILI KAKO POSTATI GRAĐANIN RIJEKE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Državni arhiv u Rijeci
autori: Tea Perinčić i Markus Leideck
autor dizajna izložbe: Željko Maletić
otvorenje izložbe: 9. lipnja 2021.
izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2021.
Izložba „Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke“ ostvarena je suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Državnog arhiva u Rijeci, a predstavlja se uz obilježavanje Međunarodnog dana arhiva. Na izložbi će biti predstavljene isprave iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća kojima su dodjeljivana građanska prava onima koji su bili rođeni u Rijeci ili su se u Rijeku doselili,
a pravo punopravnog građanstva zaslužili su svojim radom, doprinosom gradu i građanima kao i svojom financijskom moći. Punopravni građanin dobivao je pravo ulaska u gradsko vijeće koje je upravljalo gradom te neograničeno pravo prometa nekretninama i pokretninama kao i pravo obavljanja drugih gospodarskih aktivnosti.
Na izložbi će biti prikazan i kratki film o procesu restauracije jedne od izloženih diploma koja je provedena u restauratorskoj radionici za papir Državnog arhiva u Rijeci.
Bit će pripremljena i online verzija izložbe.
PREDSTAVLJANJE KATALOGA
KERAMIKA NAŠA SVAGDAŠNJA
11. lipnja 2021. u 11.30 sati u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
autorica: Margita Cvijetinović
izdavač: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
za izdavača: Nikolina Radić Štivić
recenzija: Tatjana Bradara
lektura: Ivana Marinčić
fotografije: arhiva PPMHP, Petar Fabijan, Rino Gropuzzo, Željko Stojanović, Srećko Ulrich
tisak: Kerschoffset, Zagreb
Sa željom da se javnosti predoči još jedna vrijedna i bogata, a dosad neobjavljena, muzejska zbirka, Zbirka keramičkog i staklenog posuđa, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, nakon iznimno posjećene izložbe Keramika naša svagdašnja, na kojoj je predstavljeno više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta
Autorica izložbe i kataloga Margita Cvijetinović pozornost javnosti usmjerila je na povijesnu, kulturološku, tipološku i likovnostilsku dimenziju zbirke čije začetke datiramo u osamdesete godine 19. stoljeća zahvaljujući zapisima dnevnika La Bilancia koji ažurno popisuje darovatelje predmeta za budući Gradski muzej – Museo Civico.
Ovaj informativan, bogato ilustriran katalog odvest će vas na put keramike, upoznati s keramikom kao dijelom bogata muzejskog fundusa, ali i sa središtima keramičke proizvodnje diljem svijeta.
Katalog Keramika naša svagdašnja ostvaren je sredstvima Primorsko-goranske županije.
ZVUČNO-SCENSKO DOGAĐANJE „DIVLJA NOĆ“
11. lipnja 2021. u 21 sat u Parku Nikole Hosta ispred Prirodoslovnog muzeja
autori i voditelji: djelatnici Prirodoslovnog muzeja RIjeka
„Divlja noć“ je zvučno-scenska noćna, vođena šetnja Parkom Nikole Hosta na kojoj će sudionici upoznati divlje životinje aktivne noću. Neke od njih „posjećuju“ područje grada, a neke dolaze iz daljih krajeva ili vremena.
Program je namijenjen svim dobnim skupinama, a više informacija može se potražiti na Facebook stranici muzeja
SITE SPECIFIC PREZENTACIJA PLESNE RADIONICE INKUBATORI
12. lipnja 2021. u 13 sati u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
organizator: Hrvatski kulturni dom na Sušaku
koreografkinja: Jenna Jalonen
plesačice: Matea Brnčić, Dora Lenac, Eleonora Ećimović, Petra Velepič i Lea Čaval
Hrvatski kulturni dom na Sušaku radi na projektu s mladim plesačima u dobi od 14 do 22 godine s iskustvom raznih plesnih tehnika, koji su otvoreni za stjecanje znanja i vještina potrebnih za rad na profesionalnoj plesnoj
produkciji. Projekt vodi finska koreografkinja Jenna Jalonen, a finalna produkcija održat će se u sezoni 2021/2022. na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.
Projekt pod radnim nazivom inkubatoRI podržala je i Primorsko-goranske županija.
RADIONICA „RIBA RIBI GRIZE REP“
13. lipnja 2021. od 10 do 12 sati u parku Nikole Hosta ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka
Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima razredne nastave i na njoj djeca uče o običajima primorskog kraja poput izrade tradicijskih plovila, upoznaju ribarnicu – peškariju i uče o specifičnostima primorske kuhinje.
STRUČNO VODSTVO PO LAPIDARIJU I PERIVOJU
13. lipnja 2021. od 12 do 13 sati u perivoju Palače
Posjetitelje će perivojem Guvernerove palače provesti Ranko Starac, kustos Muzeja i upoznati s poviješću grada Rijeke kroz kamene spomenike sačuvane na ovom prostoru.
Za vrijeme održavanja programa Brdo kulture, od 9. do 14. lipnja, ulaz u Muzej bit će slobodan, a uz svaku besplatnu ulaznicu u Muzej Galerija Poneštrica daruje 5 % popusta na suvenire Izvorno riječko.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content