Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Suradnju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Arheološkog muzeja Istre iz Pule ove je godine potaknula ista tema istraživanja – parkovi. Dok je kolegice Katarina Zenzerović izučavala parkove u okolici veličanstvene pulske Arene, Tamara Mataija bavila se perivojem Guvernerove palače. Njihova su saznanja pretočena u dvije zanimljive izložbe: ‘‘ARENA I OKOLNI PARKOVI – NEKAD I DANAS” u organizaciji Arheološkog muzej Istre te izložba „PERIVOJ GUVERNEROVE PALAČE“ u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Obje su izložbe otvorene u petak 8. veljače 2019. u izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba ”Arena i okolni parkovi – nekad i danas” daje pregled parkova i javnih zelenih površina koje se nalaze neposredno uz pulski amfiteatar, najznačajniju rimsku građevinu na tlu Hrvatske. Grafikama, fotografijama i razglednicama iz fundusa Arheološkog muzeja Istre, dostupne literature i dokumentacije, katastarskih karata, planova grada i arhivskog gradiva, ali i suvremenim umjetničkim djelima u tehnici akvarela i keramike, proučen je i prikazan prostorni razvitak okolice Arene. Redoslijedom njihova nastajanja, obrađeni su Park Karolina, Park Valerija, Serpentina, Park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice. Kako bi se predstavili parkovi danas, stare razglednice, viđene očima pulske umjetnice Monike Petrović, ”pretočene” su tehnikom akvarela u suvremena umjetnička djela. Osim slikama, umjetnica se predstavlja keramičkim predmetima – mirisnim keramičkim pločicama sa tlocrtnim dispozicijama parkova i posudama s motivima listova biljaka zastupljenih u parkovima.

Gostujućoj izložbi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci pridružio se cjelinom o perivoju Guvernerove palače, autorice Tamare Mataije koja je perivoj obradila na isti način na koji su obrađeni parkovi u okolici Arene u Puli. Predstavljen je muzejski materijal vezan uz izgradnju perivoja (nacrti), a razglednicama i fotografijama  prate se njegove promjene kroz vrijeme.

Skip to content