Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Stolac – Grobnička sedia

Stolac – Grobnička sedia
Grobinština
19. stoljeće
hrastovina, rezbareno
93 x 41 x 34 cm
PPMHP KPO-ZUO 155

Posebno mjesto u fundusu Muzeja pripada namještaju nastalome na riječkom području, odnosno na Grobinštini, gdje stolarstvo ima neobično dugu i bogatu tradiciju. Prema pučkoj legendi, koju u putopisu s kraja 19. stoljeća prenosi Dragutin Franić, počeci su stolarske djelatnosti vezane uz Martina Juretića.
(…) U Grobničkoj općini uvedeno je pučko stolarstvo, koje broji preko 150 obrtnika i njihovih porodica, što izrađuju razne vrste pokućstva i druge stolarske tvorevine. Pripovijeda se da je tamo zaveo stolarstvo neki Martin Juretić, koga je dozvao grof Zrinski oko godine 1660–1700. Martin izučiv stolariju u Beču i drugim gradovima, nauči svom zanatu svih svojih devet sinova, a ovi opet dalje svoje potomke, te ima i danas najveći broj stolara u Martinovu selu, prozvanom tako po svom utemeljitelju i prvom grobničkom stolaru (…).
Od kraja 18. do sredine 20. stoljeća svi muški članovi obitelji Juretić u Martinovu Selu i Lubarskoj bili su stolari.
Grobnički je namještaj – a isprva se proizvodila tek posebna vrsta stolica, jednostavnih, glatkih, tesanih od punog drva, pravokutnih ili oblih naslona sa stiliziranom lirom – poznat u cijelom Hrvatskom primorju, a preko Rijeke širi se i na područje Dalmacije. U Muzeju je pohranjeno desetak stolaca, ormar, krevet i vitrina.

Skip to content