Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Sridnji iliti pokratcheni katekizmus

Sridnji iliti pokratcheni
katekizmus
S pitanjih i odgovorih izvadjen iz
velikoga katekizma
Tiskara braće Karletzky
Rijeka
1815.
papir, tisak
16,5 × 10,5 cm
PPMHP KPO-ZKP 17195

Knjiga Sridnji iliti pokratcheni katekizmus jedna je od najranijih iz riječke tiskare Karletzky. Pisana je u obliku pitanja i odgovora, koji se odnose na osnove katoličkog učenja. Darovana je 1946. Gradskom muzeju Sušak, čiji je pečat otisnut na prvoj stranici.
Znamenitu riječku tiskaru, koja je sve do 1889. zadovoljavala potrebe riječkog tiska, pokrenuo je Čeh Lorenz Karletzky dobivši 24. srpnja 1779. dozvolu od Velikog vijeća Rijeke. Najstariji sačuvani tekst koji je Karletzky otisnuo jest Tassa medicamentorum, dvojezični popis lijekova na koje se plaćaju pristojbe. Tiskane su i brojne knjige pisane latinskim, talijanskim, njemačkim, mađarskim i hrvatskim jezikom te propagandni i informativni materijal gubernijalne i gradske uprave, raznih poduzeća i trgovaca te kazališni plakati i politički proglasi, uključujući i prve riječke novine. Najranija izdanja knjiga vezana su uz sakralne teme, a najstarije poznato hrvatsko izdanje knjiga je Pisme
iz 1790. Slijede je Sridnji iliti pokratcheni katekizmus 1815. i Knjixica – imen 1819. godine.
Nakon Lorenzove smrti tiskaru je vodila njegova supruga Rosina, zatim sinovi Giuseppe i Antonio, koji su se potpisivali kao braća Karletzky, a nakon njih Giuseppeov sin Francesco te unuk Giuseppe mlađi. Tiskara je u početku bila smještena u prostorijama isusovačkog Seminara, a kasnije u Kući Karletzky na uglu Korza i Trga Republike Hrvatske.

Skip to content