Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Škrinja

Škrinja
Hrvatsko primorje
19. stoljeće
drvo, rezbareno, oslikano
59,5 x 53 x 146 cm
PPMHP EO 1566

Škrinje često asociraju na tajne bakina tavana. Čuvale su obiteljske dragocjenosti, nekada su u njima mlade žene donosile svoj miraz u suprugovu obitelj. Bogatstvo oblika, veličina, sadržaja i načina ukrašavanja puno nam govore o pojedinim obiteljima. Izgled varira od jednostavnih drvenih škrinja, gotovo bez ukrasa, do raznovrsnim motivima bogato dekoriranih i polikromno ukrašenih, na kojima se nalaze i brave s ključevima. Najčešći rezbareni i oslikani motivi na škrinjama stilizirane su vaze s cvijećem, čempresi, lišće, ali i različiti geometrijski ornamenti. Rijetki primjerci škrinja imaju i oslikanu unutrašnjost poklopca te manje pregrade u unutrašnjem dijelu.
Škrinja je najstariji predmet koji je korišten za unutrašnju opremu doma i polazni je oblik za sve kasnije tipove pokućstva namijenjenoga za spremanje stvari. Iz njezina osnovnog oblika poslije su se razvili derivati – jednokrilni i dvokrilni ormari, kredenci, komode i mnogi drugi. Škrinja ima gotovo univerzalnu namjenu. Osim kao spremište za odjeću, nakit i obiteljske dragocjenosti, ona je mogla poslužiti za sjedenje ili privremeni ležaj, a – u slučaju potrebe – i kao odar za pokojnika.
Najjednostavniji oblik škrinje koji je rasprostranjen na jadranskom i dinarskom području onaj je čije su četiri ploče oplošja međusobno spojene nadopunjavanjem zubaca bočnih stranica (vez na pero). Na jadranskom području škrinja ima ravni poklopac, niske nogare često u obliku stiliziranih lavljih šapa te rezbarenu prednju plohu.
Ukrašavanje škrinja kao i njihova izradba prolazili su razne etape razvoja, a ukras se mijenjao prema modi u pojedinom kraju ili vremenu. U novije je doba škrinju iz sobnog mobilijara istisnula građanska komoda.

Skip to content