Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Portret Ivana Minaka

Ivan Minak
Michele Canzio, Tommaso Darin
Rijeka
oko 1873.
platno, ulje
32 × 26 cm
sign. sred. d. Canzio Darin
PPMHP KPO-LZ 2661

U fundusu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nalaze se četiri portreta iz obitelji Minak. Ivan Minak Antonov (Giovanni Minach, Oprič 1785 – Volosko 1866) bio je u svoje vrijeme najjači brodograditelj i brodovlasnik na kvarnerskoj obali. Karijeru započinje kao pomorski kapetan putujući svojim malim jedrenjacima duž jadranskih obala, prevozeći i preprodajući ulje, žito, vino i drvo. Iako je za vrijeme napoleonskih ratova pretrpio ogromnu štetu jer su mu spaljeni svi brodovi u tršćanskoj luci, do velikog bogatstva dolazi sretnim spletom okolnosti. Kada je upravo iz Sicilije dovezao pun brod limuna, Trst je poharala epidemija kolere koja se liječila limunom. Komad limuna se prodavao za 1 gulden, čime je Ivan Minak zaradio ogromno bogatstvo. Godine 1813. oženio se Marijom Anom Rajčić i preselio u Volosko. Marija Ana Rajčić vlasnica je pekare u kojoj se pripremao dvopek za brodsku posadu te se izvozio u Trst. Prvo brodogradilište Ivan Minak podiže 1820. u Preluci pored Voloskog, a 1832. vlasnik je škunera-brigantina Adelina, suvlasnik brodova Corrier di Messina i Mar. S vremenom ima čak 13 brodova, što vlastitih što u suvlasništvu, među kojima su brik Ivo, brigantin Nane B., barkovi Padre, Figlio, Spirito.
Između Voloskog i Opatije, u Lipovici, Ivan Minak podiže brodogradilište 1861. U njemu je nakon dvije godine sagradio bark Spirito. U središtu Voloskog, ispod župne crkve podigao je nekoliko kuća, a svoju je veliku kuću u Voloskom namijenio za bolnicu. Iz braka s Anom Marijom Rajčić imao je sinove Josipa Frana, Ivana, Jerolima i Benedikta i tri kćeri.1 Bio je vlasnik dijela današnjeg Pehlina koji se naziva Minakovo.
Portrete potpisuje radionica Canzio – Darin, koja se ponekad javlja i kao Canzio – Darin – Beda. Iza tog potpisa stoje slikari Michele Canzio i Tomaso Da Rin, koji su razvili izuzetno živu slikarsku produkciju izrađujući portrete imućnih građana i plemstva po skoro cijeloj Europi.

Skip to content