Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Ostavština Josipa Medura

Podvodna praćka
Sport servis
Sušak, 1949.
metal, guma, lijevano, strojna izrada
21 × 8 × 2 cm
PPMHP KPO-TZ 16282

Podvodna puška na
komprimirani zrak “Kit 57”
Josip Medur
Centar za podvodne aktivnosti
Rijeka
Kostrena, 1957.
metal, guma, plastika, lijevano,
strojna izrada
17 × 2 × 90 cm
PPMHP KPO-TZ 16289

Peraje
Sport servis
Sušak, 1949–1950.
guma, lijevano, strojna izrada
8 × 25 × 39 cm
PPMHP KPO-TZ 16300

Ronilačka maska
Sport servis
Sušak, 1947.
guma, staklo, metal, strojna izrada
9 × 10 × 13,5 cm
PPMHP KPO-TZ 16305

Podvodno kućište fotoaparata
“Robot”
Josip Medur
Rijeka, 1949.
metal, plastika, guma, staklo,
strojna izrada
27 × 40 × 26 cm
PPMHP KPO-TZ 16313

Podvodno kućište 16 mm
kinokamere “Ditmar”
Josip Medur
Rijeka, 1949.
metal, plastika, guma, staklo,
strojna izrada
26 × 17 × 21 cm
PPMHP KPO-TZ 16315

Građevinski inženjer Josip Medur (Bjelovar 1918 – Rijeka 2003), čovjek koji je zadužio hrvatsko ronilaštvo, vodenim se sportovima počeo baviti još u ranoj mladosti, za prvih ljetovanja u odmaralištima Jadranske straže. Neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, zaposlivši se kao inženjer u Rijeci, s grupom prijatelja, ronilačkih entuzijasta, tehničkih stručnjaka i inovatora, radi na proizvodnji prve opreme za podvodni ribolov, ronilaštvo i podvodnu fotografiju. Bio je jedan od prvih snimatelja jadranskog podmorja. Podvodni film snimio je još 1950. godine. Josip Medur bio je jedan od osnivača Saveza ribolovaca Jadrana u Splitu 1953. godine, organizator i sudionik prvih natjecanja u podvodnom ribolovu i prvi izbornik državne reprezentacije koja je 1956. nastupila na europskom prvenstvu u podvodnom ribolovu u Bastiji na Korzici. U Centru za podvodna istraživanja Rijeka organizirao je prvu službenu i sustavnu obuku civilnih ronilaca na području tadašnje države. U Savezu sportskih ribolovaca Jadrana bio je tajnik od 1957. do 1984, a Hrvatski ronilački savez izabrao ga je za svog doživotnog počasnog predsjednika. Godine 1959. sudjeluje na utemeljiteljskom kongresu CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques – Svjetski savez za podvodne aktivnosti). Dvadeset godina bio je član Izvršnog odbora CMAS-a, a trideset godina obavljao je dužnost predsjednika komisije CMAS-a za podvodni ribolov i bio predsjednik Sportskog komiteta. Za svoj je rad nagrađen doživotnim članstvom u Savjetu CMAS-a i zlatnom medaljom CMAS-a. Bio je pokretač i dugogodišnji urednik časopisa More. Autor je naše prve knjige o podvodnom ribolovu – Podvodni lov na Jadranu, koja je objavljena 1958.
Zbirka predmeta koje je Josip Medur sakupio za života prema njegovoj je želji 2008. godine darovana Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.
Među darovanim predmetima posebno se ističu primjerci prvih serijski proizvedenih maski, disalica i peraja, koje su se izrađivale u radionici Sport Servis Sušak vlasnika Antona Kalokire. U toj su radionici Anton Kalokira i Josip Medur započeli prvu serijsku proizvodnju opreme za podvodni ribolov na istočnoj obali Jadrana. Izrađivali su maske, disalice, peraje i podvodne puške s različitim mehanizmima ispaljivanja: na oprugu, na elastičnu traku, na gumenu oprugu i na komprimirani zrak. Nakon odlaska Antona Kalokire u Njemačku Josip Medur nastavio je serijsku proizvodnju, ali i razvoj raznih modela pušaka za podvodni ribolov u Centru za podvodna istraživanja u uvali Martinšćica. Loveći tim puškama reprezentativci SFRJ osvojili su 4. mjesto na svjetskom prvenstvu na Kubi 1967. godine. U zbirci se nalaze i kućišta za podvodno snimanje fotoaparatom i filmskom kamerom, a to su prva kućišta za podvodno snimanje korištena na istočnoj obali Jadrana nakon Drugoga svjetskog rata i pomoću njih su napravljene prve podvodne snimke jadranskog podmorja. U zbirci se među brojnim podvodnim pušakama, koje je Josip Medur sakupljao ili dobivao na dar od brojnih sportaša i proizvođača sportske opreme, čuvaju i tzv. havajske praćke, proizvod radionice Sport servis Sušak, korištene u podvodnom ribolovu kao zamjena za podvodnu pušku.

Skip to content