Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Od vučice do ovna

Skulptura vučice
Rijeka, Gornja Vežica
1. stoljeće
bronca, lijevano
4,5 × 2,5 × 7 cm
PPMHP AO-AZ 21596

Skulptura ovna
Baška, Sveti Marko
4. stoljeće
bronca, lijevano
2 × 1,5 cm
PPMHP AO-AZ 16940

Ponekad i dimenzijama neveliki predmeti mogu biti podlogom za priču o davno živućim ljudima i njihovim vjerovanjima. Zahvaljujući entuzijazmu skupine nastavnika i učenika osnovne škole Gornja Vežica u Rijeci, pokrenuta je priča o baštini brijega Sveti Križ iznad istoimenog naselja na istoku grada Rijeke. Brijeg na kome dominiraju vizure planetarija i drevne crkvice prepun je bunkera i rovova iz Drugoga svjetskog rata. Strateški značaj ovog položaja prepoznali su i davni žitelji našeg kraja, pa se ovdje nailazi na tragove naseobine iz razdoblja liburnske vladavine u posljednjem tisućljeću prije Krista. Pažljivu promatraču neće promaknuti i površinom tla rasuti ulomci ranoantičkih keramičkih amfora, koji su ovamo dospjeli krajem Rimske Republike, odnosno tijekom prve etape romanizacije našeg kraja u posljednjem stoljeću stare ere. Čini se da je neki odred rimske vojske ovdje imao privremenu promatračku postaju ili logor, pri čemu su se koristili prirodnom nepristupačnošću terena i zatečenim liburnskim suhozidnim bedemima. U podnožju brijega, nedaleko spomenute zgrade osnovne škole, prigodom zemljanih radova u okućnici obiteljske kuće pronađena je starom zelenom patinom prekrivena, djelomice oštećena brončana skulpturica koja predstavlja lik rimske vučice. Pronađeni je predmet učenik donio u školu, a škola ga je predala Muzeju.
Rimska vučica jedan je od ključnih motiva u priči o osnutku grada Rima. Vrlo se često prikazuje (uz orla) na kovanom novcu, državnom znakovlju, javnim i privatnim spomenicima. Međutim rijetki su sačuvani prikazi u sitnoj lijevanoj bronci. Naravno, fašistička Mussolinijeva Italija uskrsnula je prikazivanja vučice, no naš primjerak ima patinu i oštećenja koja svjedoče o dugotrajnu ležanju u kamenitom tlu. Prema položaju tijela i oštećenjima nogu čini se da je vučica bila aplicirana na podlogu od koje je nasilno odlomljena, a mogla je biti dio vojne opreme ili uresa s bornih kola.
S drevnog simbola opstojnosti starih Latina vraćamo se na drugi lik, malu skulpturu u bronci koja prikazuje ovna. Skulptura je pronađena prigodom iskopavanja antičkokasnoantičke nekropole uz crkvicu sv. Marka u Baški na otoku Krku.2 Nekropola je bila u uporabi od prvog do petog stoljeća nakon Krista, na njezinu mjestu u petom je stoljeću bila izgrađena dvojna ranokršćanska crkva s baptisterijem za pokrštavanje novokrštenika.
Ovca, janje ili ovan simboli su prvih kršćana, još iz vremena kada je kršćanstvo bilo tajnom i zabranjenom vjerom. Ovca je dijelom stada, koje poslušno slijedi Kristovu riječ, a ovaj mali prikaz ovna pripadao je nekom nepoznatom kršćaninu s kraja 3. ili s početka 4. stoljeća nakon Kristova rođenja, koji je širio Kristov nauk uz bašćansku plažu. Rimska poganska vučica tada je već bila pala u zaborav.

Skip to content