Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Naprava za ljuštenje jabuka

Naprava za ljuštenje jabuka
Lockey i Howland, SAD
1856.
metal, strojna izrada
18 × 18 × 15 cm
PPMHP EO 1559

Razvitak ljudske vrste temelji se na inventivnosti brojnih mislilaca, među njima i izumitelja, kao specifične vrste tehnološki orijentiranih inventivnih pojedinaca, zaslužnih za razvoj tehnike i tehnologije. Tako proces stvaranja izuma počinje s inventivnom idejom.
U 19. je stoljeću izumljeno mnogo različitih naprava za olakšavanje kućanskih poslova. Te su naprave rezultirale racionalizacijom uloženog vremena. Jedan od izuma bila je i naprava za ljuštenje jabuka iz 1856. godine. U Americi toga vremena, gdje je naprava izumljena, jabuka je bila iznimno prisutna u svakodnevnoj prehrani, primjerice upotrebljavala se za pripremu pita od jabuka, jabučnog soka, ili se pak rezala u tanke kriške i sušila. Ova je naprava uvelike ubrzala proces guljenja. Princip na kojemu je djelovala vrlo je jednostavan: mehanizam je pričvršćen na stol, jabuka se nabode na postojeću vilicu, a aktivacijom rotacijskog mehanizma sječivo počinje guliti jabuku. Pomoću ovakvih se
mehanizama mogla ukloniti i srž jabuke. Nažalost, nije nam poznato kako je ova zanimljiva naprava američke provenijencije dospjela u naš muzej, no nesumnjivo je i to jedna neobična priča.

Skip to content