Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Morčići

Kalup za izradu naušnice s
morčićem
Rijeka
2. pol. 19. stoljeća
metal, lijevano
2,1 × 0,9 × 1,1 cm
PPMHP KPO-ZUO 22814

Naušnice s morčićima
Rijeka
2. pol. 19. stoljeća
emajl, zlato, lijevano, cizelirano,
pečeno
vis. 15 mm
PPMHP KPO-ZUO 3034

Izradi nakita s morčićem prethodila je izrada kalupa u pozitivu. Kalupe su zlatari sami oblikovali od metalne legure, ovisno o tome koju su vrstu nakita htjeli izraditi. Nakit se izrađivao tako da se kalup utiskivao u sipinu kost kako bi se dobio negativ u koji se lijevalo otopljeno zlato da bi se dobio zlatni pozitiv. Na njegovu površinu nanosio bi se emajl te bi se oblikovala glava. Tako priređen model stavljao bi se peći, a potom bi se dorađivao kako bi se dotjerali oblici. Najrašireniji tip nakita s morčićem bile su naušnice. U drugoj polovici 19. stoljeća razvio se raskošniji muški i ženski nakit s mnogo različitih varijanti prstenja, narukvica, ogrlica, privjesaka, broševa, dugmadi za rukave, ukrasnih igala za kravatu i dekorativnog pribora za jelo.
Poticaj da se morčići upotrijebe kao motiv za složenije radove došao je od austrijske carice Marije Ane, supruge Ferdinanda II. Otada jednostavni motiv postaje nepresušan izvor za luksuzan nakit kompozitnog tipa, svjedočeći tako o visokoj razini riječke zlatarske vještine.
Nakon prvih međunarodnih uspjeha počinje zlatno doba nakita poznata pod nazivom moretto fiumano. Osobite zasluge za to pripadaju moretistu Agostinu Giganteu, koji se posvetio usavršavanju morčića. Tako oni, oblikovani njegovom izvanrednom kreativnošću, postaju riječkim izvoznim proizvodom svjetske važnosti. Primjerci Giganteova nakita nagrađivani su na međunarodnim izložbama u Parizu (1878), Szekesfekehervaru
(1879), Trstu (1882), Budimpešti (1895), Bruxellesu (1897), Rijeci (Zlatna medalja, 1899), Parizu (1900) i Londonu (Grand prix, 1906).
Jedan od posljednjih riječkih moretista Raoul Rolandi (1875–1960) Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka darovao je velik broj raznovrsno oblikovanih kalupa morčića iz druge polovice 19. stoljeća. Njih je baštinio od riječkog zlatara Giraldia, a nekada su pripadali nadaleko poznatoj zlatarskoj radionici Gigante.

Skip to content