Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Lokot s gradskih vrata

Lokot s gradskih vrata
17. stoljeće
željezo, mjed, kovano
19 × 12 × 8 cm
PPMHP KPO-ZUO 2381

Lokot s Gradskih vrata izrađen je od kovanog željeza i mjedi u 17. stoljeću. Njime su se zaključavala vrata Gradskog tornja, Porta al mare na južnom ulazu u grad, i to sve do 1775. godine, kada je stupila na snagu odluka da se gradska vrata više ne zatvaraju kako bi se stanovništvu olakšalo kretanje.
Na ilustracijama Rijeke od 17. stoljeća nadalje s morske se strane nad ulazom u grad vidi prizmatični toranj s krovom na četiri vode, na kojemu je postavljen sat. Ispred njega je rov, te se u grad ulazi preko pomičnog mosta. Tijekom vremena, zahvaljujući promijenjenim povijesnim okolnostima i prestanku opasnosti, zidine, rov i most izgubili su svoj strateški značaj te je rov zatrpan, most skinut, a zidine porušene. Osobito je na to utjecalo novo urbanističko rješenje, o kojem je odlučeno nakon snažna potresa koji je grad pogodio 1750. Tim novim uređenjem predviđena je izgradnja nove gradske četvrti Civitas Nova južno od tornja – današnja ulica Korzo. Naposljetku su skinuta i vrata s Gradskog tornja, te je pristup gradu bio nesmetan.
Lokot je korišten u muzejskoj igri MemoRi 2012. Ondje stoji u paru s Josipom II, koji je donio odluku o rušenju zidina i skidanju lokota s gradskih vrata.

Skip to content