Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Klavir

Klavir
Serafin Muner
Venecija
1804.
drvo, metal
78 × 160 × 58 cm
PPMHP KPO-ZUO 472

Instrument je, prema inventarnoj kartici, dobavljen 1947. iz Cresa te je upisan u dokumentaciju kao spinet, uz priloženu crno‑bijelu fotografiju.
Spinet je žičani instrument s tipkama, vrsta čembala, kod kojeg se zvuk proizvodi trzajem žice. Uz tipku je vezana najčešće jedna žica, koja u odnosu na nju stoji pod tupim kutom. Spineti mogu biti različitih oblika, malih su dimenzija pa stoga i prenosivi. U uporabi su od konca 15. do konca 18. stoljeća.
Instrument iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka oblikom podsjeća na spinet ili klavikord, ali ima dvije žice na svakoj tipki i mehanizam klavira.
Kod klavirskog mehanizma zvuk se proizvodi udarcem batića odozdo, nakon čega se on vraća u svoj prvotni položaj. Puštanjem tipke na žice se prisloni prigušnica. Mehanizam klavikorda nije omogućavao vraćanje batića sve dok glazbenik ne podigne prst s tipke.
Najstariji instrumenti s klavirskim mehanizmom nastaju oko 1770. u Engleskoj, gdje se nazivaju Sqare piano, te u Njemačkoj gdje su znani kao Tafelklavier, a proizvode se do početka 19. stoljeća. Njemački su klaviri obično imali pedalu za koljeno, kojom se podižu prigušnice sa žica.4 Ovaj tip instrumenta vrlo se brzo proširio čitavom Europom. Oblikom i dimenzijama lako se mogao uklopiti u različite interijere te se koristio za kućno muziciranje. Klavirski mehanizam nastavio se usavršavati, uporedo se mijenjao i oblik rezonantne kutije te veličina klavijature.
Naš instrument po svom obliku i mehanizmu pripada njemačkom tipu Tafelklavira, a prema natpisu na metalnoj pločici izradio ga je Serafin Muner 1804. godine u Veneciji.

Skip to content